Mgr. Lada Nosková

Rady a tipy nutričního terapeuta

9. ledna 2019

A je to tady! Leden, měsíc, kdy fitka praskají ve švech a dietní potraviny mizí v regálech stejně jako šampaňské a cukr před čtyřmi týdny. Vystupte z davu! A vydržte svou snahu zhubnout až do konce. Poradím vám, jak.

Poslední dva roky jsem zasvětila tomu, abych vytvořila co nejjednodušší systém komplexní podpory pro zdravé a trvalé hubnutí, který bude fungovat pro každého. 


Za mě je postaven na těhle základech:

Nehladovím
Že jste se právě postavili před zrcadlo a mračíte se na sebe víc než obvykle? Za trest si tedy nevezmete jídlo do práce, a tak nějak celkově si nadělíte hladovku. Tak přesně tohle je cesta do pekla. Nejen, že budete mít z hladu mizernou náladu, budete protivní a bez energie, ale stejně to brzy zakončíte tím, že vyjíte ledničku a další dny se na sebe budete mračit ještě víc…


Vím, co mám jíst
Proto je jasné, že si připravte jídlo s sebou, nakupte svačinky, a nebo si objednejte krabičky. Je zkrátka potřeba mít neustále po ruce kvalitní a nutričně vyvážené jídlo. Jaké? Podívejte se na mou výživovou poradnu MyDiet.cz, kde si buď úplně zdarma můžete evidovat váš energetický příjem i výdej, sledovat vaše energetické statistiky a přizpůsobovat si své další kroky. 
 

Nechám si pomoc
Někdy to člověk potřebuje - vzít za ruku. Hlavně ze začátku se podpora, hlavně ta psychická, je motivující. Když proto chcete pomoc, je vám u vyšších programů v mé poradně k dispozici nutriční terapeut, který kontroluje a reviduje váš jídelníček a doporučuje vám, co dělat. Dostáváte e-mailem i vzdělávací lekce, abyste potravinám lépe rozuměli. 

Nedávám si velké cíle
Určitě to chce říct si, co chcete. Ale proč se zbytečně stresovat tím, že by bylo dobré zhubnout dvacet kilo. Ano, bylo by fajn je nemít. Ale… ale bude úplně stačit, když první krok budou třeba kila tři - za měsíc. Takový úkol se snáz plní. Jasně, že bychom chtěli všichni mít kila navíc dole hned, ale oni také zrály nějaký čas. A stejný je holt budete dávat dolu. Nebuďte na sebe proto přísní a úvodní hubnutí berte jako hru a zábavu, ne tvrdý bič na sebe. 

Nezakazuju si všechno
A nebudu pít! Přestanu jíst čokoládu! Nechci se přejídat! Budu třikrát týdně cvičit! Tak přesně tyhle výkřiky do tmy jsme asi zažil už každý a většinou neúspěšně i velmi brzy porušil. Hledejte příjemnější cestu, jak trvale hubnout a mít lepší kondici i zdravější tělo. Hlídejte, co a kdy jíte - pravidla určitě znáte. Sportujte, protože to přináší dobrou náladu a lepší zdraví. Za svou snahu se i odměňujte - čímkoliv, co vám dělá radost. Zkrátka berte to jako výzvu, kterou si sami pro sebe tentokrát splníte ke spokojenosti své vlastní. Ráda vám v tom pomohu!


A víte co? Už to vyřešte jednou pro vždy!
Naučte se všechno, co potřebujete vědět o hubnutí v jednom dopoledni a už se nikdy netrapte dietami. Vím, co funguje a ráda vám to poradím. 

Přijďte na Diet Plan workshop - hubnutí s Ladou
Dám vám takový plán, který určitě zvládnete. A ten funguje na všechny.

Kdy: 9.2. 2019  9,30 - 14,00
Kde: Juice me baby, náměstí Kinských 3, Praha 5
Cena: 2600 Kč za osobu 
Zvýhodněná cena za dvě osoby 4600 Kč 

P
řihlaste se zde

S láskou Lada 💙

23. prosince 2018

Někteří z nás se Vánoc obávají proto, že by jim mohly pokazit snažení zhubnout. Jak to máte vy? Držíte půst? Vyhýbáte se cukroví? Nebo si dopřeje dva tři dny hodování, a pak řešíte následky? Mám pro vás pár rad, aby vám bylo i po svátcích dobře po těle.

Na Štědrý den
Nedržte půst – dodržujte pět jídel za den a snažte se udržet vhodnou skladbu. Nejlepší metoda? Jezte jen polovinu. Smaženého kapra lze vyměňte za jinou nesmaženou rybu. Klasicky smažený kapr + bramborový salát má 4910 kJ! Pečený kapr + brambory + zeleninová obloha jen 1300 kJ. Aha? A také během těchto dnů jděte na procházku, ven spálit kalorie. Něčím pohodovým.

Na Boží hod
Ke všemu přidávejte velké množství zeleniny. Ta vás nasytí, a pak vám bude stačit jen jeden knedlík a trochu omáčky. Maso je v pořádku. Vyměňte kachnu třeba za kuře upečené na divoko. Popřípadě přihoďte ke kachně kuřecí či krůtí stehno – bude stejně vonět, ale jeho kalorická hodnota bude poloviční. Nezapomeňte na větší porci zelí a pouze dva bramborové knedlíčky.

Na návštěvách
Nepřejídejte! A s díky odmítněte přídavek. Nejlepší je postupovat asertivně. Mějte na paměti, že vy jste na prvním místě ve vašem životě, čistě vaše je rozhodnutí udržet si váhu. Děláte to pro sebe. Zasloužíte si vypadat a cítit se dobře!

1. možnost (lež) – včera jsem měla problémy se žaludkem (žlučníkem), lékař mi doporučil dietu.
2. možnost (pravda) – začala jsem se stravovat jinak, nechci přibrat, dám si spíše brambory než bramborový salát a více zeleniny. Je mi teď mnohem lépe, mám ze sebe radost.

Nepřehánějte to s alkoholem – má vysokou energii, podporuje chuť k jídlu a jednoznačně přispívá ke vzniku obezity.

Po 26. 12. jsou čtyři naprosto běžné dny – není třeba se přejídat, vraťte se ke svým původním stravovacím zvyklostem. Ano vím, jde to těžko...  


Na Silvestra
Co doma nemám, to nesním. Co doma mám, to sním. Udělejte proto menší nákupy, berte méně kalorické potraviny, méně kalorický alkohol. Klasický obložený chlebíček s bramborovým salátem, vajíčkem a salámem vyměňte třeba za celozrnné jednohubky, zeleninový talíř. Hezky si to nazdobte, například sýr ozdobně vykrájejte a párátkem připíchněte hroznové víno, mandarinku atd.

Večery
Místo buráků a chipsů, zkuste například proteinový snack Jerky, sójové oříšky, či další odlehčené pochutiny, které zakoupíte hlavně v obchodě se zdravou výživou. A opatrně s alkoholem… V redukci váhy je potřeba vynechat destiláty (příliš mnoho kalorií) a pivo. Když si dopřejete panáka vodky (čím více procent alkoholu, tím hůř), představte si podobné množství stolního oleje! Víno zkuste ředit vodou do vinného střiku, nebo zkrátka více sklenky zapíjejte. A jen pro představu: 2 dcl vaječného koňaku má 2700 kJ (= 16 sklenek vinného střiku).

A víte co?
Stejná hmotnost na začátku prosince i ledna je úspěch!
Přeju jen reálná předsevzetí...

S láskou vaše Lada 💙

11. prosince 2018

Nemusíte mít obavu z toho, že byste po pár kouscích cukroví museli hned měnit šatník. Stačí si upéct lehčí varianty a mít pak čisté svědomí.

Švestkové kuličky
Ingredience:
Sušené švestky 200 g
Vlašské ořechy 50 g
Mandle 50 g
Pšeničné otruby 10 g
1/2 lžičky skořice
1 lžíce limetkové šťávy
Vanilkový lusk (nebo esence)
Strouhaný kokos na obalování

Postup: Všechny ingredience (kromě kokosu) dejte do mixéru a rozmixujte. Měli byste dosáhnout sypké a zároveň lepivé hmoty, ze které budete v dlaních tvarovat kuličky (po 10 g hmoty) a ty následně obalíte v kokosu. Je to snadné a rychlé. Budete mít cca 30 kuliček.
Super tip: až vás omrzí švestkové, udělejte si meruňkové. Jsou také úžasné.

A pro čokoládomily
Čokoládový salámek
Ingredience:
Kvalitní hořká čokoláda 70 % kakaa 250 g
Sušenky pekárna Zemanka 100 g
Kokosový olej 100 g
Třtinový cukr 70 g
Vejce 3 ks
Kakaový prášek 25 g
Likér lžička nebo aroma pár kapek
Přírodní mandle – nahrubo nasekané 75 g
Lískové ořechy – nahrubo nasekané 75 g
Pistácie 40 g
Liofilizované jahody 14 g
Sušené meruňky 80 g
Xylitol na obalení
Potravinová folie

Postup: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Sušenky dejte do velkého sáčku, a válečkem je rozdrťte nahrubo, ne na prach. Když je čokoláda roztavená, vyjměte ji a nechte trochu vychladnout (ne v chladničce). Vyšlehejte krém z oleje a cukru dohromady, pomocí metliček nebo mixérem. Musí být vláčný a lehký. Postupně, přidávejte vejce, jedno po druhém. Potom přidejte amaretto likér (aroma). A přes malé síto prosejte do čokolády kakaový prášek, promíchejte až se vše spojí, pak vše nalijte do vaječné směsi. Když máte hladkou čokoládovou směs vsypte do ní sekané ořechy a drcené sušenky, ovoce. Všechno obalte čokoládovou polevou a umístěte do lednice, aby trochu ztuhla na 20 - 30 minut. Nenechávejte to déle, abyste to nemuseli z mísy dolovat. Rozviňte 4 velké kusy folie, aby se překrývaly, vyklopte čokoládovou hmotu a rukama zpracujte salámek. Pak pevně zarolujte, a ještě několikrát poválejte od sebe, abyste zarovnali hrbolky dohladka. Pak ho odložte do lednice po dobu nejméně 6 hodin, i když přes noc to bude lepší. Po vychladnutí ho obalte xylitolem, aby působil jako salám (s plísní).

Tak si užijte válení, obalování i mlsání.

S láskou Lada

9. prosince 2018


Všechny pomalu začínáme péct první kousky. Tak abyste mohly sáhnout i po snadném a dietním cukroví, zde jsou první mé tipy. Zkuste je!
Jáhlové kuličky
Ingredience:
100 g jáhel
3 lžíce medu
50 g oříškového másla
100 g kokosu
sušené meruňky
mleté oříšky na ozdobu
Postup: Jáhly spařte horkou vodou, abyste se zbavili hořké chuti na povrchu jáhel. Dejte je vařit, dokud se nerozvaří. Uvařené měkké jáhly nechejte vychladnout. Pak do nich vmíchejte med, oříškové máslo a kokos. Vypracujte těsto.
Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, přidejte ještě kokos. Z těsta tvořte kuličky, do každé zabalte kousek sušené meruňky a kuličku obalte v jemně namletých oříšcích.














Rýžové tofu košíčky
Ingredience:
190 g tofu natural
30 g sezamového oleje
60 g rýžového sirupu
50 g rýžové mouky
30 g nastrouhaného kokosu
čokoláda a nasekané pistácie na ozdobu
Postup: Tofu rozmixujte se sezamovým olejem a rýžovým sirupem. Přidejte rýžovou mouku a strouhaný kokos. Vypracujte těsto. Z těsta vytvořte stejné kousky a ty vtlačujte do vymaštěných formiček na košíčky. Naplňuje je celé až po okraj. Formičky naskládejte na plech a při 200 stupních Celsia pečte 15 – 20 minut. Hlídejte je! Upečené košíčky po mírném vychladnutí vyklepněte z formiček a přemístěte na tácek. Potřete je rozpuštěnou čokoládou a posypejte sekanými pistáciemi. Uvidíte, jak rychle zmizí…












Kakaové cookies s kokosem

Ingredience:
2 šálky pohankové mouky (lze ½ na ½ s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou)
4 lžíce medu
¼ šálku kvalitního slunečnicového nebo sezamového oleje
2–3 polévkové lžíce kokosu
¾ šálku sójového mléka
2 polévkové lžíce odtučněného kakaového prášku
1 čajová lžička kypřicího prášku (bez fosfátu)
½ šálku nasekaných vlašských ořechů, rozinek, kokosu, datlí…
Postup: Všechny suroviny zpracujte do „těstové“ konzistence. Pokud je těsto mírně lepivé, není to na škodu, sušenky se upečou také dobře. Na plech položte pečicí papír, vytvořte z těsta placičky (doporučuji navlhčit si ruce, pokud těsto bude lepit) a nechejte péct v troubě asi 10 minut.

TIP: Těsto můžete zpracovat do menších placiček, do nich udělat širší důlek a naplnit trochou rybízové marmelády.






2. prosince 2018

Čert a Mikuláš se už chystají na svou misi. Zvažujete, co zabalit do nadílky, kromě brambor a uhlí? Zkuste místo sladkostí a pseudočokolád sáhnout po těch, co jsou z přírodních surovin, zdravé a chutnají opravdově!

Dřív jsem si lámala hlavu, co svému synovi do čertovské nadílky, zabalit. Jasně, že kdysi vítězily čokolády, figurky i sušenky. Jenže hodně brzy jsem pochopila, že chci pro něj to nejlepší. A že i dobrota může být zdravá. A sladkost může chutnat po skutečné vanilce, vonět skořicí nebo opravdovým kakaem... I proto jsem se časem pustila do vymýšlení sladkostí, tyčinek i máslíček, které pohladí chuťové buňky i žaludek. A udělají radost!

Po mnoha a mnoha pokusech jsem přišla na to, že všechno jde. Povedlo se mi dát dohromady ingredience, za kterými si stojím. Jsou bez přidaného cukru, čisté, funkční a lahodné. Žádné prázdné kalorie, umělé látky, barvivo, cukr, šílený tuk, co nás zabíjí...

Vybrat si proto můžete tyčinky na dopoledne i odpoledne, proteinové prášky, kterým stačí jen voda a máte po hladu... A velkou radost mám z oříškových krémů, ať s kešu s kokosem nebo čokolády. Co vás u nich napadne? Je to nutella nebo neChutná podobně, ale svědomí máte čisté! Smlsnete, stačí pár lžiček. Do kaše, na pečivo nebo do smoothie... 

 
Vyřešte Mikulášskou nadílku zde, nakoupíte v klidu domova a navíc získáte:
  • Mikulášský pytlíček zdarma 
  • 20 % sleva
  • od 2 ks dopravné zdarma
 https://dietella.cz/single/69/diet_plan_mikulassky_balicek?utm_source=selfpromo&utm_medium=news&utm_campaign=181202_mikulas

Když si stihnete objednat do úterý do 12 hod., ve středu je balíček u vás.

Zkuste zkrátka letošního Čerta s Mikulášem oslavit zdravými dobrotami, přece jen Vánoce se blíží a každé kilo ušetřené, se hodí. No ne?



S láskou vaše Lada 💚

29. listopadu 2018

Chtěli byste snídat zdravě, ale i tak, aby vám to chutnalo? Vsaďte na granolu. Pečené vločky s různými přísadami, jako jsou semínka, ořechy, sušené ovoce... Budete mít energii i spokojený začátek dne!

Křupové potěšení
Granola je na zimu přesně to, co potřebuje vaše tělo. Zahřeje i zasytí. A pokud obracíte v kapse každou korunu, je dokonce i levnou variantou snídaně, kterou si hravě dokážete připravit doma sami.

Chutná, bez výjimky
Ano, můžete si ji koupit a že je jich na trhu, hlavně v bio kvalitě, několik druhů – od oříškové, čokoládové, jablečné, kokosové - dost, asi víte. Ale výhody přípravy té domácí jsou jasné! Za prvé víte, co všechno bude obsahovat. Za druhé,  můžete ji zbavit veškerých sladidel, které se často přidávají. Nahradit tedy cukr i tuk svými zdravějšími variantami. Skvělé je i to, že si ji uděláte zkrátka sobě na míru. Bude pak chutnat božsky!

Jedlý dárek
Navíc domácí granola může být v tomhle období i skvělým dárkem pro vaše kamarády. Stačí ji vyladit třeba medem, vanilkou, různými semínky, kokosem... upéct a hezky naaranžovat do zajímavé skleničky. Přidáte-li ozdobnou jmenovku, mašli, věnování či vánoční drobnou dekoraci, bude to dárek, který rozhodně nezůstane zapomenut někde v koutě.
A můj recept pro vás?

Perníčková granola
Ingredience:
Žitné vločky 250 g
Ovesné vločky 250 g
Pšeničné otruby 50 g
Quinoa nevařená 50 g
Mandle natural 100 g
Vlašské ořechy 100 g
Slunečnicová semínka 100 g
Mletá skořice 1 polévková lžíce
Mletý zázvor ½  polévková lžíce
Mletý hřebíček (utlučený v hmoždíři 6 ks)
Vanilka ½ čajové lžičky
Čekankový sirup 200 g
Brusinky sušené 100 g

Postup: Smíchejte všechny druhy obilovin s kořením. Nahrubo posekejte vlašské ořechy a mandle a přidejte je do směsi. Vsypte i slunečnicová semínka. Pak nalijte čekankový sirup, pořádně promíchejte, nejlépe rukama, aby se sirup nalepil na všechny ingredience. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Rozvrstvěte granolu v tenké vrstvě (budou to cca 3 plechy) na pečicí papír a pečte zhruba 15 minut. Pravidelně hlídejte, ať ji nepřipálíte. Obracečkou ji přesypávejte.
Když je dozlatova, můžete ji vytáhnout a nechat na papíře (ne na plechu) zchladnout. Nakonec nakrájejte brusinky a nasypejte do granoly. Ty už nepečte...


No a další recepty samozřejmě na MyDiet.cz

23. listopadu 2018

Je to tady. 
Den, kdy můžete změnit svůj život. Chcete zhubnout a být spokojeni? Cítit se dobře? Pyšní, na co jste dokázali? Stačí se rozhodnout! Pak už jen kliknout na MyDiet.cz. Mám tam pro vás překvápko...

Každý rok slýchávám to stejné: Začnu po Vánocích, teď to nemá cenu, Vánoce si chci užít, na hubnutí je času dost, Už aby bylo po nich, už je mi z toho přejídání zle,... atd, možná to také znáte.

Mám ale pro vás super nápad
ZAČNĚTE HNED! S mou dietou si budete moci dopřát všechny dobroty Vánoc (ano i cukroví, i salát a rybu) a v lednu nebudete brečet, že se nevejdete do sukně :-)
Mám pro vás totiž jídelníček i recepty na míru! A to v rámci akce MyDiet Black Friday, kdy si můžete pořídit program Selfie, Basic, Advanced či Plus s bonusem 50 % ZDARMA.

A jak vás podpořím?
Především zdravými recepty spočítanými na míru:
- 6 druhů úžasného zdravého vánočního cukroví
- 2 varianty zdravého Štědrovečerního menu
- 2 varianty zdravých Vánočních moučníků
- mnoho úžasných variant na Silvestrovské pohoštění.
- a k tomu spoustu zdravých receptů pro běžné dny mezi svátky, které vám odlehčí stravování a vy si vychutnáte každou chvilku.


Vyberte si nejlepší MyDiet program pro sebe

Věřím, že vám tato podpora udělá radost a pomůže začít rok 2019 už štíhlá.

 S láskou
 Vaše Lada 😍