Zmrzlina a hubnutí: Jde to dohromady?

Léto, zmrzlina a hubnutí. Že vám to nejde moc dohromady? Ale ano, nebojte se. O letní radosti vůbec nemusíte přijít. Chce to jen vědět, co a a jak…

Hledejte, buďte zvídaví

Často slýchávám, že sladké zmrzlé dobroty jsou peklem léta. Málokdo asi zmrzliny nemá rád a k létu prostě patří stejně jako koupání nebo posezení venku. Které byste si mohli dát, aniž by vám narušily dietu, tedy snahu zhubnout? Věřte, že takové jsou, jen je potřeba mít přehled.

Domácí nejlepší
Sama jsem jednoznačně za ovocné. Nejlépe doma připravené, rozmixované ovoce. Ano, mají ovocný cukr, takže vám pak stoupne toho krevního v těle, stejně jako když sníte banán nebo jahody. Ale na rozdíl od smetanových neobsahuje žádný tuk. Smetanové zmrzky i nanuky s polevou jsou sice bílkovina, ale převažuje tuk. 

Novinky najdete
Další variantou jsou tvarohové, jogurové či proteinové. To může být také cesta pro někoho, kdo zmrzky rád a často. Jen je vždy potřeba skutečně sledovat složení - a zbavit se polev. Protože jogurt či tvaroh je v podstatě ideál, je to svačinka z bílkoviny. A opět je lepší, když si je připravujete doma - přesně víte, co do nich dáváte. Kupované jsou většinou doslazované a dochucované, což z dietní pochoutky může udělat kalorickou bombu.


Jak se tedy vyznat v tom, po čem sáhnout? 
Pokud máte zmrzlinu či nanuk jednou třeba za měsíc, neřešte to. Dejte si svůj nejoblíbenější. Jestli ale máte na ně chuť pomalu obden, zvažujte kdy - nejlépe dopoledne. Ať máte čas přijaté kalorie vybouchat aktivitou. A zvažujte co - nejlépe proteinovou či ovocnou. A domácí!