Rádi byste si připravili na vánoční stůl něco zdravějšího než klasiku, ale nevíte jak na to?
Pojďme si "vyLaděné" cukroví připravit společně v sobotu 12. 12. v 15 hod.
ONLINE přes live stream na mém instagramu: @lada_noskova
V krátkém kurzu vás naučím naše nejoblíbenější cukroví.
- vyšetřete si v sobotu odpoledne 2 hodinky pro sebe
- nakupte si ingredience
- připravte si potřebné vybavení a hurá na to.
Původně jsem plánovala kurz pečení vánočního cukroví v showroomu Siemens home, ale díky pandemii to není možné, tak nás napadlo, že bychom kurz pečení zvládli i on-line. První live vaření už máme za sebou, a protože mě to s vámi moc bavilo, pokračujeme dále.
Vše k surovinám a přípravě najdete tady v článku.
Slibovala jsem sice pečení, ale péct se nebude 😝
Musím se s vámi totiž podělit o ty nejoblíbenější nepečené kousky naší rodiny. A věřte mi, že i "uplácané" a "ukoulené" cukroví stojí za to!
Na co špinit plechy🙈
Ne vážně. Čokoládu má rád každý a voňavý salámek plný oříšků a sušeného ovoce udělá radost i těm zarputilým čoko heiterům. Tak jsem nakonec vybrala 2 recepty:
Čokoládový salámek
Uplácáte si ho se mnou viďte? Budete potřebovat tyto suroviny (nebo jejich alternativy, záleží na tom, co se vám podaří sehnat):
- 250 g kvalitní hořké čokolády 70 % kakaa (mám nejraději Lindt, ale může být i jiná). Alespoň jednu čokoládu kupuji bez přidaného cukru, abych měla lepší pocit.
- 100 g piškotů nebo sušenek - důležité je, aby to nebyly sušenky extra suché, ale spíše takové, které mají piškotovitou (uvnitř měkkou) konzistenci. Někdy používám piškoty z pekárny Zemanka.
- 100 g kokosového oleje
- 70 g xylitolu - xylitol neboli březový cukr je přírodní sladidlo, stejně sladké jako sacharoza, jen má pouze 2/3 kalorií oproti běžnému cukru. Používá se do žvýkaček, různých pastilek a cukrovinek. A znáte mě, když chci cukroví "vyLadit", každá zbytečná surovina jde stranou... Pokud se vám nebude chtít xylitol shánět, klidně použijete stejné množství třtinového cukru.
- V receptu, jak ho používám už léta, jsou 3 vejce. Ale jsou tam zakomponovány za syrova a vzhledem k tomu, že budete mít salámek až na Vánoce, je to delší doba, vejce raději nahradíme. A budete v pohodě, ok? Samozřejmě, kdo se toho nebojí, dá tři syrová vejce. My ostatní si pomůžeme kombinací 15 g sušeného bílku a 100 g kondenzovaného neslazeného mléka. Můj bílek koupíte tady nebo já ho kupuji na Rohlik.cz.
- Kondenzované neslazené mléko 9 % tuku zn. Tatra jsem koupila také na Rohlík.cz
- Dále budeme potřebovat 25 g kakaového prášku nejraději mám toto holandské od zn. VanHouten, ale zase záleží na vás, jaké si koupíte.
- Salámek nám ovoní lžíce likéru např. mandlového Amaretta nebo pár kapek aroma. Kdyby se vám nechtělo něco takového kupovat, klidně použijte klasický rum 😋
- Oříšky, připravte si 75 g přírodních mandlí. Bylo by fajn, kdybyste je měli už dopředu nahrubo nasekané.
- 75 g kešu, také nahrubo nasekané.
- 40 g pistácií, čím zelenější, tím lepší a krásnější na řezu. Oříšky nejraději nakupuji na grizly.cz, mají kvalitní voňavé šťavnaté oříšky i sušené ovoce bez přidaného cukru. To my můžeme.
- 15 g lyofilizovaných jahod (mrazem sušených), ty nám dají krásnou červenou barvu do řezu salámku, mají je taky u Gryzliho nebo na Rohlíku.
- 80 g sušených meruněk
- Xylitol na obalení, lepší bude najemno rozmixovaný. Používám na to obyčejný mixér.
Na kuličky budeme potřebovat:
- 200 g sušených švestek, nejraději kupuji v Lidlu, jsou opravdu šťavnaté a nevysušené.
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g mandlí
- 10 g pšeničných otrub, ty byste mohli sehnat v jakékoli zdravé výživě, budou i v DM
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce limetkové šťávy
- Vanilkový lusk (nebo esence)
- Strouhaný kokos na obalování
Dále budeme potřebovat
- zástěru, jinak budete mít čokoládu na tričku 😂
- prkénko na krájení
- ostrý nůž (a náplasti, pokud jste stejné nešiky jako já)
- 2 kastrůlky na rozehřátí čokolády
- igelitový pytlík - třeba ten z Ikea
- váleček
- metličku nebo mixér na vyšlehání tuku s xylitolem
- menší sítko
- potravinovou fólii
S láskou Lada