Tyhle potraviny by vám teď na stole chybět neměly. Posilují imunitu a pomáhají hubnout!


Zapomeňte na letní zeleninu a exotické ovoce. Volte raději sezónní a zdejší, to naší imunitě prospívá nejvíce. Uvidíte, jak vám bude pak i příjemně po těle, bez chladu a stresu.


Dýně

Oranžové bachraté plodiny zkuste například nakrájet na plátky, ochutit ji různými čerstvými či sušenými bylinkami – a dát zapéct do trouby. Chutná samotná, jako příloha, nebo jako součást sýrového talíře. Skvělá je do polévky, jako pyré, ale i jako pečené hranolky. Dochucujte tvrdými sýry, či dipem z tvahoru.

 

Řepa

Tato červená podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů a vitaminů a podporuje imunitu. Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. Výbornou kombinaci vytváří s kozím sýrem a lze ji také zakápnout zálivkou z medu a balsamica a dochutit solí a pepřem. Zkusit můžete rovněž smoothie z červené řepy – podpoří trávení a detoxikuje.

 

 

Jablka

Patří mezi nejoblíbenější a nejhojněji rostoucí ovoce u nás. Vedle vitaminu C obsahuje také pektin, tedy vlákninu, která má příznivý vliv na střeva a přispívá k lepšímu trávení. 

 

Hrušky

Protože jsou hrušky plné vody i vlákniny, čistí střeva, pomáhají v hydrataci a mají močopudné, žlučopudné i detoxikační účinky. Proto jsou oblíbenou součástí diet, jelikož zasytí a zachrání nás, když „nás honí mlsná“. Jsou zdrojem vitaminu C a posilují imunitu. Stejně jako u jablek z nich můžete vysušit „křížaly“, anebo je zavařit na kompot a pochutnávat si na nich celou zimu. 

 

Švestky

Jsou známé pro své projímavé účinky, proto působí při zácpě. Prospívají ale také srdci, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a detoxikují. Obsahují vitamin C a E a využívají se i jejich pecky. Podobně jako u těch třešňových se dají vysušit a zašít do bavlněného či lněného pytlíčku. Lze je nahřát a přiložit na různá bolavá místa, kterým takto poskytnete úlevu. 

 


Ořechy

Jsou zdrojem zdravých nenasycených tuků a kvalitních bílkovin, mají příznivý vliv na srdce, krevní tlak i cholesterol – ale také na nervovou soustavu! Ne nadarmo se tvar vlašského ořechu přirovnává právě k mozku... Dokonce se o nich hovoří jako o prevenci Alzheimerovy nemoci a pomáhají v učení. A nezapomeňte si nepoškozené půlky skořápek schovat na výrobu dekorací...

 

Máslo

Zatímco k létu patří lehké pokrmy, v chladnějších měsících vítězí touha se zahřát a přicházejí na řadu různé zeleninové krémy, vydatná jídla a tučnější sýry. Proto se nebojte do kulinářských specialit zařadit klasické máslo s vysokým podílem tuku. Obsahuje mimo jiné i vitamin D, jehož přísun se s ubývajícími slunečními paprsky snižuje. Přitom je důležitý pro získání energie a vitality. Ořechová másla, jako je Dietella, si dávejte třeba na teplý ranní toust...

 

Zelí

Tato listová zelenina patřila po staletí k základům staročeské kuchyně a je i součástí mnoha regionálních specialit, jako je například valašská kyselice, krkonošské kyselo či jihočeská cmunda po kaplicku. Naše prababičky dobře věděly, proč zelí zařadit do jídelníčku – je totiž plné vitaminu C a pomáhá nám zlepšit imunitu v období, kdy začínají útočit podzimní neduhy. 

Do salátů, polévek, gulášů, všude se hodí a vám prospěje!


Myslím na vás

Lada