Recepty na rýmu, kašel i nachlazení. Dostanou vás z nich!

Nikdo z nás nemá asi rád plný nos a knedlík v krku. Aby se vám vyhnulo nachlazení či chřipka obloukem, mám pro vás pár receptů, co zaberou proti virům a bacilům. A kromě nich to chce také klid v posteli.
První příznaky nachlazení:
Salát z kysaného zelí
Stačí vám balíček kysaného zelí, 3 lžíce olivového oleje, cibule, červená paprika, česnek. Cibuli i papriku nakrájejte na kousky a smíchejte se zelím. Přidejte lisovaný česnek a zalijte olejem, aby se vám uvolnily vitamíny. Díky oleji získáte vitamín C, který je ve všech ingrediencích. Nechte salát odležet a průběžně pak jezte. Uvidíte, jak vás rychle postaví na nohy.

Rýma:
Osvědčeným starým receptem je sníst polovinu stroužku česneku nebo 2 česnekové tablety každé dvě hodiny. Z rostlinných léků pak můžeme doporučit čaj z čerstvého zázvoru přislazený medem podle chuti a nebo čaj ze lžičky tymiánu a dobromysli.
Ucpaný nos můžete také velmi dobře uvolnit inhalací. Do mísy s horkou vodou přidejte několik kapek oleje z eukalyptu, hřebíčku nebo tymiánu. Skloňte se nad mísu a zakryjte hlavu šátkem nebo ručníkem, abyste zachytili stoupající páru. Zhluboka vdechujte.

Kašel a průdušky:
Cibulový čaj
Připravte 6 ks větších cibulí a očistěte od hrubých nečistot. Rozkrájejte na čtvrtky i se slupkou. Přidejte 2 l studené vody a dejte vařit. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut. Přisypeme 3 polévkové lžíce majoránky a nechte ještě minutu povařit. Přeceďte a pijte co nejteplejší. Není od věci přisladit medem.
Osvědčeným pomocníkem je také zázvorový čaj.
Bolest v krku:
Sůl působí mírně antisepticky a pomáhá sliznicím v krku zbavit se hlenu. Stačí, když rozpustíte půl lžičky soli ve sklenici teplé vody.
Můžete zkusit citronový čaj s medem. Smíchejte šťávu z půlky citronu s horkou vodou a přidejte dvě lžičky medu. Pomáhá i čaj z jablečníku obecného, jilmu hladkého nebo kořene proskurníku lékařského.

Hoďte se zpátky do formy!

Lada