Letní drinky: Které si klidně dejte a jakým je lepší se vyhnout?

Venku je vedro. Zahnat žízeň? Ovšem! Jenže čím, když zrovna nechcete pokazit své snažení zhubnout. A že zrovna v létě chutná ledová káva či pivo více než kdy jindy, viďte?!
Vypadají nenápadně. Přece jde jen o pití a to vám nemůže uškodit! Jenže to je právě ten omyl. Kromě všech možných dobrot nám zahýbat s denním příjmem kalorií mohou také nápoje. Víte, že někdy mají kalorické hodnoty hlavního jídla? Pojďme se na ně mrknout tedy podrobněji.

1. Míchané nápoje

Pomyslnou první příčku z hlediska energie v míchaných nápojích určitě obsadí Piña Colada, která se v originální receptuře připravuje z rumu, kokosového mléka a ananasové šťávy, kokosové mléko může být někdy nahrazováno smetanou, z hlediska energie ale vyjdou obě varianty podobně.

Piña Colada = 1040 kJ

Jak ji nahradit? Asi nemá příliš význam vymýšlet nějaký „paskvil“ a nahrazovat například smetanu mlékem apod. Takže pokud Piña Coladu opravdu milujete, tak si ji výjimečně dopřejte jako dezert. Ale pokud vám až tak nezáleží, jaký koktejl zvolíte, můžete si dát například Mojito nebo Bloody Mary, které mají zhruba poloviční množství energie.

Mojito = 480 kJ
Bloody mary = 510 kJ

2. Pivo

Že je pivo kalorické, asi není žádnou novinkou. Pokud si dáte občas jedno pivo na chuť, tak to není žádná tragédie, ale zkusili jste si někdy poctivě do nutriční kalkulačky zapsat večírek, během kterého jste zvládli těch piv trochu více? Stačí si dát dvě velká piva a už se dostanete na energetickou hodnotu celé večeře (při hubnutí). Pokud někdo zvládne 8 kousků, tak jste na celodenním energetickém příjmu.

Pivo světlé 10° (500 ml) = 750 kJ
Pivo světlé 12° (500 ml) = 950 kJ
Pivo tmavé 11°(500 ml) = 1100 kJ
Radler (500 ml) = 730 kJ

Jak ho nahradit? Jasnou volbou je nealkoholické pivo, které obsahuje v porovnání s klasickým zhruba poloviční množství energie. Výhodou je, že dnes už jsou tato piva i poměrně chutná. Pokud by se nealkoholické pivo porovnávalo s limonádami a dalšími sladkými nápoji, i zde by bylo tou lepší volbou. Proto jestli jste například zvyklí si k nedělnímu obědu dávat i nějaký ten nápoj a obyčejná voda vám nechutná, objednejte si raději místo limonády nealkoholické pivo, ideálně malé.

Nealkoholické pivo (500 ml) = 430 kJ

3. Víno

Také u vína platí, že občas jedna sklenička občas vaši snahu nijak nezmaří, naopak vám může dodat i určité pozitivní látky v podobě antioxidantů apod. Pokud se ale jedná o celou láhev, denní příjem už to značně zvýší.

Suché víno 200 ml = 560 kJ, 700 ml = 1960 kJ dáte láhev vínka k večeři? Jako byste znovu poobědvali :-(
Sladké víno 200 ml = 700 kJ, 700 ml = 2450 kJ

Jak ho nahradit? I víno lze nahradit jeho nealkoholickou variantou, není sice tak běžná jako v případě piva, ale k sehnání na trhu je. Klasickou variantou je také vinný střik. Nicméně opravdové milovníky vína pravděpodobně žádná z výše uvedených variant neuspokojí, takže opět nezbývá než se řídit známým pravidlem – dobrého jen pomálu. Sklenička kvalitního vína doplněná sklenkou vody určitě jednou za čas ničemu nevadí, neměla by se však stát každovečerním rituálem. A když už, tak vybírejte raději sušší vína.

Víno dealkoholizované 200 ml = 100 kJ, 700 ml = 350 kJ
Vinný střik 300 ml = 270 kJ

Ale nemusí se jednat jen o alkoholické nápoje a na energetické bomby narazíme i u nealka…

4. Domácí limonády

Jsou velmi oblíbené a nabídnou je vám už v téměř každé lepší restauraci. Patří zcela jistě mezi lepší variantu než si dát klasiku v podobě coly nebo fanty, ale z hlediska energie a obsahu cukru to může vyjít nastejno, leckdy dokonce i hůře. Samozřejmě záleží na receptuře a nejde házet všechny domácí limonády do jednoho pytle.

Jak ji nahradit? Domácí limonádu lze připravit na stovky způsobů, někdy je plná cukru či sirupu, někdy se jedná jen o vodu doplněnou čerstvým ovocem. Proto se raději předem zeptejte číšníka, z čeho je limonáda připravená, a poproste případně o menší množství či úplné vynechání cukru nebo sirupu. A nebo si limonádu udělejte doma a máte jistotu. Cukr ani není potřeba a bohatě postačí jen pokrájené ovoce a bylinky. Případně můžete i trochu přisladit, ale určitě není nutné to přehánět.

5. Smoothie

Smoothie lze také připravit v nekonečně mnoha variantách, nicméně základem bývá většinou ovoce, které přináší i nezanedbatelné množství cukru. Pokud se ještě přidají další přísady v podobě semínek, vloček, mléčných výrobků atd., energetická hodnota výsledného nápoje už se může vyšplhat poměrně vysoko.

Smoothie většinou bývá připraveno z kvalitních čerstvých surovin a přináší nám plno pozitivních látek, je však potřeba počítat s tím, že se jedná o zdroj energie a nepít ho jen jako nápoj nad rámec běžného jídelníčku. Když ho tedy pojmete jako jídlo - svačinu, projde vám to. Vyzkoušejte smoothie recepty, které jsou na MyDiet.cz a rozhodně chybu neuděláte. Pokud by však smoothie mělo sloužit jako nápoj, a jíst běžná jídla,  je vhodnější připravit ho ze zeleniny, která neobsahuje tolik cukru jako ovoce. Případně můžete zkusit různé kombinace zeleniny s ovocem.

Zeleninové smoothie = 200 - 400 kJ

6. Ledové kávy

Samotná káva vám žádné kalorie nedodá, ale všemi možnými přísadami v podobě mléka, šlehačky, cukru, sirupů či v létě oblíbené zmrzliny se její energetická hodnota rapidně zvyšuje a může dokonce i převýšit nějaký ten dortík. V některých fastfoodech či kavárnách je možné narazit i na nápoje obsahující více než 2500 kJ.

Podtrženo, sečteno

Určitě to není o tom si veškeré kalorické nápoje zakazovat a nedovolit si ani skleničku kvalitního vína či pivo ke grilování… I tyto nápoje k životu patří, je však potřeba brát na vědomí, že nám dodají i poměrně dost energie. Takže to s nimi nepřehánějte a snažte se tyto kalorie kompenzovat sportovními aktivitami. Není nic jednoduššího než TROCHU vyšší kalorický příjem vykompenzovat větším výdejem. Pamatujte ale, že vždy záleží na množství, 10 piv už jen tak nevysportujete…

Tak si dejte to, co se vám líbí a hlavně, co vám prospěje.

S láskou Lada