Šťavnaté tipy na dietní Velikonoce

 Přemýšlíte, co dobrého upéct, aby to nebylo příliš kalorické, ale zároveň dobré? Vybrala jsem pro vás své oblíbené recepty, které zaručují úspěch na všech frontách – na váze i u přátel. Zkuste je!

Jarní mrkvová roláda
Co potřebujete
Na těsto:
3 vejce
60 g třtinového cukru
40 g kokosového cukru
¼ lžičky muškátového oříšku
2 lžičky skořice
100 g špaldové mouky
1 kypřící prášek
sůl
170 g nastrouhané mrkve
Na náplň
1 balíček vanilkového pudinku
30 g cukru
100 ml polotučného mléka
250 g odtučněného tvarohu
60 g lučiny
20 g čekankového sirupu

Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Do mísy dejte 3 celá vejce a šlehejte metličkami do pěny cca 5 minut spolu s 60 g třtinového cukru a 40 g kokosového cukru. V jiné misce smíchejte ¼ lžičky muškátového oříšku, 2 lžičky skořice, 100 g špaldové mouky, kypřící prášek a špetku soli. Suché ingredience vmíchejte do mokrých ingrediencí. Nakonec přidejte 170 g najemno nastrouhané mrkve, vše zlehka promíchejte. Připravte si plech, pečící papír. Vylijte na papír těsto a dejte péct na cca 10 minut do vyhřáté trouby. Zkuste po deseti minutách, jestli je těsto propečené. Je-li hotové, vytáhněte z trouby. Pokud se vám zdá, že není, přidejte 2-3 minuty navíc. Nachystejte si čistou suchou utěrku, kterou zlehka posypete moučkovým cukrem. Hotové upečené těsto položte na utěrku papírem vzhůru a opatrně stahujte papír. Pokud vám to nejde, pomáhejte si nožem. Když je papír pryč, zarolujte těsto i s utěrkou do rolády a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte náplň: Uvařte půlku balíčku vanilkového pudinku, 30 g cukru ve 100 ml polotučného mléka. Nechte vychladnout v lednici. Do mísy vyklopte 250 g odtučněného tvarohu, 60 g lučiny a 20 g čekankového sirupu. Tvaroh utřete s lučinou a sirupem do krému. Pak přidejte vychladlý pudink. Máme hotovou náplň. Rozrolujte vychlazenou roládu, potřete rovnoměrně krémem a znovu zarolujte (tentokrát bez utěrky). Dejte opět vychladnout. Před podáváním lehce posypte xylitolem.

Cuketová hnízdečka s křepelčími vejci

Co potřebujete
1 cuketu
pohankové vločky
sušený česnek
křepelčí vejce
Postup:
Cuketu nastrouhejte najemno na struhadle. Důkladně (opravdu velmi důkladně) vymačkejte vodu, osolte, přidejte pohankové vločky, a sušený česnek. Těsto napěchujte do olejem (sprejem) vystříkaných formiček na muffiny. Snažte se lžící vytvořit mističku. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia zhruba na 20 minut.
Křepelčí vejce vařte ve vodě cca 3 až 4 minuty. Po upečení mističky naservírujte na talíř, ozdobte rozkrojeným křepelčím vejcem a čerstvou řeřichou. Přikusujte ředkvičky. Jarní svačinka je na světě.

Co s barvenými vajíčky po Velikonocích?
Co třeba těstovinový salát k obědu
Uvařte těstoviny podle návodu. Připravte super zdravou majonézku: smíchejte řecký jogurt, hořčici, nadroboučko nakrájenou okurku nakládačku a žloutky z uvařených (velikonočních) vajec. Dobře vše promíchejte, osolte špetkou soli a opepřete. Nakrájejte zeleninu i bílky z vajec na kostky (všechny podobně velké). Promíchejte s uvařenými těstovinami a majonézou. Ozdobte jarní cibulkou a rajčátky.