Švestkové kuličky nebo čokoládový salámek. Po tomhle cukroví nepřiberete. Ochutnejte!

Nemusíte mít obavu z toho, že byste po pár kouscích cukroví museli hned měnit šatník. Stačí si upéct lehčí varianty a mít pak čisté svědomí.

Švestkové kuličky
Ingredience:
Sušené švestky 200 g
Vlašské ořechy 50 g
Mandle 50 g
Pšeničné otruby 10 g
1/2 lžičky skořice
1 lžíce limetkové šťávy
Vanilkový lusk (nebo esence)
Strouhaný kokos na obalování

Postup: Všechny ingredience (kromě kokosu) dejte do mixéru a rozmixujte. Měli byste dosáhnout sypké a zároveň lepivé hmoty, ze které budete v dlaních tvarovat kuličky (po 10 g hmoty) a ty následně obalíte v kokosu. Je to snadné a rychlé. Budete mít cca 30 kuliček.
Super tip: až vás omrzí švestkové, udělejte si meruňkové. Jsou také úžasné.

A pro čokoládomily
Čokoládový salámek
Ingredience:
Kvalitní hořká čokoláda 70 % kakaa 250 g
Sušenky pekárna Zemanka 100 g
Kokosový olej 100 g
Třtinový cukr 70 g
Vejce 3 ks
Kakaový prášek 25 g
Likér lžička nebo aroma pár kapek
Přírodní mandle – nahrubo nasekané 75 g
Lískové ořechy – nahrubo nasekané 75 g
Pistácie 40 g
Liofilizované jahody 14 g
Sušené meruňky 80 g
Xylitol na obalení
Potravinová folie

Postup: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Sušenky dejte do velkého sáčku, a válečkem je rozdrťte nahrubo, ne na prach. Když je čokoláda roztavená, vyjměte ji a nechte trochu vychladnout (ne v chladničce). Vyšlehejte krém z oleje a cukru dohromady, pomocí metliček nebo mixérem. Musí být vláčný a lehký. Postupně, přidávejte vejce, jedno po druhém. Potom přidejte amaretto likér (aroma). A přes malé síto prosejte do čokolády kakaový prášek, promíchejte až se vše spojí, pak vše nalijte do vaječné směsi. Když máte hladkou čokoládovou směs vsypte do ní sekané ořechy a drcené sušenky, ovoce. Všechno obalte čokoládovou polevou a umístěte do lednice, aby trochu ztuhla na 20 - 30 minut. Nenechávejte to déle, abyste to nemuseli z mísy dolovat. Rozviňte 4 velké kusy folie, aby se překrývaly, vyklopte čokoládovou hmotu a rukama zpracujte salámek. Pak pevně zarolujte, a ještě několikrát poválejte od sebe, abyste zarovnali hrbolky dohladka. Pak ho odložte do lednice po dobu nejméně 6 hodin, i když přes noc to bude lepší. Po vychladnutí ho obalte xylitolem, aby působil jako salám (s plísní).

Tak si užijte válení, obalování i mlsání.

S láskou Lada