4 tipy na jídla, která vás vysvobodí z nachlazení

První změny počasí a rázem na vás skočil bacil? Nebo se jen necítíte ve své kůži? Zkuste proti případnému nachlazení vytasit speciální jídla, která vám pomohou odrazit útok. Která to jsou?

Salát z kysaného zelí 
Za málo peněz, hodně muziky. Kysané zelí má spoustu vitamínu C, takže ho pokapejte velkou dávkou panenského olivového oleje, přidejte dva vylisované stroužky česneku, najemno nakrájenou červenou papriku a červenou cibuli. Šťávu ze zelí nevylévejte, v ní je vitamínu také hodně. Salát nechte uležet a průběžně ujídejte.

Kuřecí vývar 
Silná kuřecí polévka opravdu není jen mýtus. Nejlépe pochopitelně, když ho necháte „táhnout“ aspoň dvě hodiny. Při chřipce a nachlazení pak zabírá skvěle – dodává sílu. Navíc kuřecí vývar se zeleninou pozitivně ovlivňuje funkci imunitních buněk spojených s některými symptomy nachlazení, jako je ucpaný nos či bolesti kostí. Navíc vás zahřeje, obsahuje vitaminy a minerální látky.

 Ostrá jídla 
A co dalšího jíst? Vnímejte své tělo, na co má chuť. Pokud na vás teprve něco leze, zkuste ostrá jídla, jako jsou česnek, kari, křen, chilli, napomáhají uvolňovat zahlenění, k tomu mají většinou protizánětlivé a antibakteriální účinky. Obecně během podzimu koření používejte – zahřívají a fungují jako prevence. Jestli už nachlazení jste, jsou vhodná lehce stravitelná jídla: zapečené brambory a zelenina, dopřejte si třeba česnečku. V tomhle období nechte striktní dietu dietou a zaměřte se na uzdravení.


Vynechejte bílé 
Podle čínské medicíny dobře na nachlazení funguje vynechání potravin, jenž z těla odvádí teplo, například čerstvá zelenina, máta, jogurty, čerstvé sýry, ale naopak přidejte jídla, která vás vnitřně zahřejí: zeleninové pomazánky (z dýně, řepy, aj.). Coby velký pomocník funguje zázvorový čaj s citronem: zázvor nastrouhejte či vylisujte, vymačkejte celý citron a zalijte horkou vodou. Během dne si ale dopřejte kromě tohoto čaje i třeba teplou vodu s citronem, abyste tělo zavodnili. Zahřát umí také vývar z pár hřebíčků, skořice, nového koření a černého pepře.

Můj tip 
Zkuste dezinfekční kapky, které bakterie ničí: skvělé jsou třeba Citrovital kapky, obsahující výtažek z grapefruitových jadérek, nebo také kapky Naděje Medvědí česnek. Za dva dny máte po bacilech.