Mgr. Lada Nosková

Rady a tipy nutričního terapeuta

21. listopadu 2018

Jak na Vánoce nepřibrat? Zkuste jinou mouku, extra brownies a další tipy.

Tohle řeší snad každá z nás: jak si užít dobroty, ale v lednu se vejít do sukně. Prozradím vám tedy své tipy. Možná v nich najdete inspiraci pro sebe....
Jiný styl
Mám to spoustu let nastavené totiž trochu jinak. Peču odlehčené cukroví a pokud klasické, tak jen pár kousků. Nenakupuji velké množství jídla a pokud ano, tak se snažím o zdravější varianty všeho. 
Jsou totiž dvě cesty, jak vánoční hodování a hlavně setkávání s přáteli a rodinou, zvládnout. Buď si dopřejete všechno, co máte rádi, ale celý leden pak strávíte poctivým cvičením a odlehčenou stravou. A nebo budete lehce a zdravě jíst i během prosince. A procházky! Na ty nezapomeňte. Pomůžou kdeco spálit.

A moje tipy?
* Recepty na klasické cukroví zhruba o třetinu snižuji v počtu cukru i tuku.
* Mouku nahrazuji částečně celozrnnou špaldovou. Zasytí a nesníte toho tolik. Navíc má jemně        oříškovou chuť a ta je skvělá!
* Cukr nahrazuju datlovým sirupem, kokosovým cukrem, strouhaným ovocem, čekankovým sirupem  nebo medem.
* Máslo měním za zdravá ořechová másla (koupíte třeba na https://dietella.cz/) nebo rostlinný olej.

Pár rad pro vás
* Kupujte jen taková balení potravin, která sníte bez přejídání.
* Vařte jen tolik porcí, kolik skutečně potřebujte, případně zbytky zamrazte.
* Když máte na něco chuť, dejte si jen pár kousků. 
* Před jídlem se nejdřív napijte (hlad je přece převlečená žízeň). 
*Jezte pomalu, víc vnímejte chuť, snažte se vychutnat si jídlo všemi smysly – nesníte toho pak tolik.

Jak vypadá mé menu na 24. prosince?
Ráno si dopřeju brownie s trochou skyru nebo tvarohu a dobrou kávu. Během dopoledne ochutnám pár kousků cukroví. K obědu mám oblíbený dhal s červené nebo černé čočky a zeleninový salát. Odpoledne sním jogurt třeba s kousky ananasu. A začnu chystat ryby. Ať čerstvé nebo filety - z candáta, klidně tresky, naložím je do mléka, aby byly křehké. Na čerstvé ryby používám různé čerstvé bylinky, pak není potřeba je vůbec solit nebo dochucovat. Dám je na plech třeba s mandlemi, šoupnu do trouby a jdu chystat salát... Více najdete v mé kuchařce https://stestinataliri.cz.

Fazolové brownie
Co potřebujete: 
20 g ovesných vloček
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
30 g proteinového prášku
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
40 g kakaa
3 vejce
60 g jablečného pyré
60 g medu/kokosového cukru
20 g brusinek
3 lžíce kokosového/extra virgin olivového oleje nebo chia oleje
425 g černých fazolí z plechovky

Postup: Vše dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pak nalijte na plech na pečicí papír a pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 - 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat