Tajemství školních svačin - 1. díl

Věděla jste, že více než polovina žáků sedmých tříd před odchodem do školy pravidelně nesnídá a 17 % nic nejí dokonce až do oběda? Že zeleninu svačí pouze 10 % školáků? Přitom hranici obezity překročilo více než 10 % dětí, zvýšenou hladinu cholesterolu má 26 % žáků třetích a 19 % žáků sedmých tříd a vysokým tlakem trpí až 25 % dětí. Výsledky přinesl celorepublikový průzkum, který proběhl za odborné garance Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti. Co tedy s tím? Samé známé věci.

Omezit příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků, např. tučná masa, uzeniny, máslo, sádlo, tavené sýry, konzervované potraviny atd.

Naopak přidat ovoce, zeleninu, neslazené mléčné výrobky, kvalitní libové maso (drůbež, ryby) a více rostlinných tuků a olejů oproti živočišným.

Takto by svačiny vypadat neměly
  • Pečivo nebo chléb s máslem a s trvanlivým salámem
  • Pečivo nebo chléb se sádlem
  • Hamburger, Cheesburger
  • Párek v rohlíku, grilovaná klobása
  • Bageta se smaženými nugetami nebo majonézovým dressinkem
  • Sladké pečivo (koblihy, croissanty, koláčky)
  • Čokoládové tyčinky, sušenky a oplatky
Jaké zajímavé stačinky pro děti připravovat se dozvíte v následujícím videu 😋



A brzy příště sladké varianty  ✌

Moje rada
Učte děti přemýšlet o jejich výživě a o tom, jak ji správně ovlivňovat. Proč je třeba ovoce prospěšnější než přesolené či naopak přeslazené pochutiny. Ano, vím, je to těžké!

Jednou jsem si se synem sedla (když mi vysvětloval jak je čínská polívka z pytlíku dobrá) a společně jsme se podívali na složení té potraviny zblízka. Postupoval podle složení uvedeného na obalu a položku po položce googlil, aby se dozvěděl, co je vlastně v polívce obsaženo. Měl každou z 15 ingrediencí ohodnotit (podle toho, co si o ní přečetl) známkou 1-5. Polívka propadla ve 13 bodech. Už jsme nikdy toto téma otevírat nemuseli 😀

Je dobré si uvědomit, že první stravovací návyky přejímá dítě od rodičů a svých nejbližších, je tedy důležité jít dětem příkladem. Velmi obtížně budete dítěti zařazovat do jídelníčku např. ovoce a zeleninu, když je sami běžně nejíte – děti kopírují chování dospělých, a to bychom měli vždy pamatovat.

Opatrně je třeba nakládat se sladkostmi. Bez nich to nejde, ale ve velkém je to problém. Mají vysokou energetickou hodnotu, kterou dítě musí navíc vydat, jinak začne mít nadváhu. Není to snadné, uznávám, ale lepší se snažit teď, než později u dítěte řešit obezitu a větší zdravotní problémy…


Co vám i vašim dětem pomůže?
  1. Zapojte své děti do přípravy oběda, večeří. Zjistí, kolik to dá práce a budou mít k nachystanému jídlu hlubší vztah. Okamžiky strávené s mámou v kuchyni mají pozitivní vliv na vztahu k jídlu i společnému stolování. Budete mít také více příležitostí jak nenásilnou formou ovlivnit lásku ke zdravým surovinám.
  2. Dopřejte jim pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež.
  3. Pokud vaše dítě některé potraviny odmítá nebo je není ani ochotno vyzkoušet, uzavřete společnou dohodu. Může vyhlásit 5-7 potravin (číslo je na vás), které není a nebude ochotno jíst. A ty mu pak nenuťte. Ostatní by jíst mělo. Pokud není brokolice na černé listině, musí ji alespoň ochutnat. Pokud ji chce na černou listinu přidat, musí ze seznamu uvolnit jinou, kterou začne jíst.
  4. Nenechte děti se přejídat, ale ani hladovět – jíst by měly pravidelně 5-6x denně; velikost porce přizpůsobte jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě.
  5. Dodávejte dětem pravidelně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, cereálie).
  6. Několikrát denně dětem podávejte mléčné výrobky, přednostně polotučné. Ideálně neslazené cukrem.
  7. Upřednostňujte kvalitní rostlinné tuky a oleje před živočišnými tuky. Přidávejte do svačinových boxíků pár kusů oříšků.
  8. Učte děti střídmosti v konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů. Vymýšlejte společně s dětmi domácí ochucené vody, limonády a ledové čaje. Cukr nahrazujte medem a přírodními sirupy. Zkuste s dětmi upéct domácí zdravé sušenky, muffiny. V příštích videích vám ukážu pár nápadů. Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny.
  9. Nedosolujte již hotové pokrmy; sůl a solené potraviny dětem nabízejte jen výjimečně.
  10. Mějte na paměti jejich pitný režim, měly by vypít alespoň 1,5 až 2,5 litry tekutin denně.
  11. Snažte se děti učit zdravému způsobu života a zajímejte se o to, co jedí mimo domov.
  12. Pravidelně konzultujte zdravotní stav dítěte (hladinu cholesterolu, krevních tuků, krevního tlaku, nadváhu aj.) s jeho praktickým lékařem.

Další díl Tajemství školních svačin najdete zde.