Jaké pečivo kupujete?

Že už jste dávno dali sbohem bílému pečivu a s dobrým úmyslem saháte po tmavém, cereálním, více či celozrnném? Jen opatrně, ono to zdravé úplně tak zase být nemusí. Jak to?

Abyste měli jasno, pokusím se vám prozradit, co ty názvy znamenají:

Cereální pečivo
Cereální = obilný. Slovo cereální totiž vyjadřuje pouze fakt, že je potravina vyrobena z obilí. Cereální je tedy například i bílý rohlík, který do zdravého jídelníčku zrovna nezapadá.

Tmavé pečivo
Na něj pozor, protože může být z bílé mouky a pouze obarvené praženým žitem sladem nebo karamelem (trend tmavého pečiva). Tmavé pečivo je největší chyták, kdy se falšuje v mezích zákona. Pekař vyhoví trendu tmavého pečiva a spotřebitel si myslí, že jí zdravě.

Vícezrnné pečivo
Může být jakékoli, které obsahuje alespoň pět procent jiných zrn kromě pšenice či žita. Takže to může být i bílý chléb posypaný ovesnými vločkami a semínky. Aha?

Speciální pečivo (např. vločkové, sójové, luštěninové, bramborové)
Zase opatrně: je vyrobeno z mlýnských výrobků z pšenice a žita a navíc obsahuje i další složku v množství nejméně 10 procent. Jestli je ale mouka bílá nebo celozrnná - těžko říct.

Grahamové pečivo
Vyrábí se z celozrnné mouky, v níž jsou navíc přidány mleté otruby (vnější obal zrna). Takže na graham je spolehnutí.

Proč je celozrnná mouka lepší?
Obal neboli otruby – jsou zdrojem prospěšné vlákniny, obsahují i většinu kyseliny fytové, b-vitamínů a minerálních látek (fosfor, draslík, mangan, železo, vápník).
Klíček neboli zárodek – v klíčku je ukryt další zdroj života – obsahuje zdravé tuky – tzv. nenasycené mastné kyseliny a v nich rozpuštěné vitamíny. Jsou tam také velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny E, B, B1, B6 a enzymy. A o tyto poklady, ukryté v obalu a klíčku v bílé mouce přicházíte.
Moučné jádro – je bílý vnitřek, který obsahuje nejvíce bílkovin (zejména lepek) a škrob.

Pro dietu je zkrátka dobrá
Proč? Celé zrno obsahuje složité cukry, tzv. polysacharidy, které se uvolňují do krve pomalu během celého trávení. Díky tomu máte stálou hladinu cukru v krvi, a tedy nemáte hlad. Navíc pokud jíte obilné zrno celé, dobře tepelně upravené, pak ho dokážete dobře strávit a získat maximum živin.

Jak zjistíte, co jíte?
Mrkněte na etiketu a přesvědčte se, že celozrnná mouka je uvedena na prvním místě. Už to je první signál, zda jste na správné cestě. Pokud bude zastoupena v poměru okolo 50 % - jde rozhodně o kvalitní výrobek. Pokud nemá výrobek etiketu, ptejte se.
I pohledem se dá leccos poznat: celozrnné pečivo má nahnědlou barvu a ve střídce jsou vidět malé tmavé kousíčky – umleté obaly zrníček. A také je těžký, hutný, může být až vlhký.




Pro ty z vás, kteří jste to ve videu nepostřehli:
Vybrala jsem si celozrnný bochník a ptám se paní co ještě mají celozrnného. Paní (vůbec netuší, o co jde) mi nabízí finský chléb, „tmavou housku“, „tmavou bagetu”. Na moji námitku: „To ale není celozrnné!“ do rozhovoru vkročí její kolega a řekne: „Ne, není.“ Na to prodavačka: „Není jo?“ Diví se. A pán, aby zachránil situaci, říká: „Anebo máme ještě špaldový chléb!“

Prostě klasika.... Vůbec neví, co je celozrnné a podsouvají lidem tmavou bagetu a špaldový chléb jako zdravou variantu. Špalda je odrůda pšenice - má velmi podobný nutriční profil jako pšenice. Také obsahuje lepek jako pšenice. Takže žádná výhra.

Co si kupuji já?