Zdravé cukroví, které si můžete dát bez černého svědomí


Ptáte se mne teď často, zda mám recepty na zdravé cukroví. Mám. A tady jsou. Další pak najdete na Mydiet.cz na mém instagramu a také v mé kuchařce. 

Jáhlové kuličky
Ingredience:
100 g jáhel
3 lžíce medu
50 g oříškového másla
100 g kokosu
sušené meruňky
mleté oříšky na ozdobu

Postup: Jáhly spařte horkou vodou, abyste se zbavili hořké chuti na povrchu jáhel. Dejte je vařit, dokud se nerozvaří. Uvařené měkké jáhly nechejte vychladnout. Pak do nich vmíchejte med, oříškové máslo a kokos. Vypracujte těsto. Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, přidejte ještě kokos. Z těsta tvořte kuličky, do každé zabalte kousek sušené meruňky a kuličku obalte v jemně namletých oříšcích.

Zázvorky
Ingredience:
300 g mandlové mouky
½ čl prášku do pečiva
1 čl mleté skořice
½ čl mletého zázvoru
1/4 čl mletého muškátového oříšku
¼ čl mletého hřebíčku
špetka soli
125 ml melasy
8 čl změklý kokosový olej
1 vejce
8 čl javorového sirupu
pohanková / nebo lněná mouka pro zaprášení

Postup: Smíchejte v míse mandlovou mouku, kypřící prášek, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a sůl. V malé misce zase melasu, javorový sirup, kokosový olej (nesmí být příliš horký, aby neuvařil vajíčko) a vejce. Mokré ingredience vmíchejte do suchých a vypracujte těsto. Odložte na pár hodin nebo přes noc do chladničky. Když je těsto pevné, vyndejte jej z lednice každou stranu posypejte pohankovou moukou a rozválejte na 0,5 cm. Vykrájejte tvary, které se vám líbí. Předehřejte troubu na 180 stupňů, a pečte 6 - 10 minut.

Bezlepkové brownie
Ingredience:
20 g ovesných vloček
1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
30 g čokoládové proteinového prášku
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
40 g kakaa
3 vejce
60 g jablečného pyré bez přidaného cukru
60 g medu/ čekankového sirupu
20 g brusinek
3 lžíce kokosového nebo chia oleje
425 g červených fazolí z konzervy (bez nálevu)

Postup: Vše do mixéru, vylijte na plech na pečicí papír a pečte při 190 stupních cca 25 - 30 minut.

Více najdete v kuchařce Štěstí na talíři.