Pít nebo nepít při dietě. Jak to tedy je? A vážně je to pravda?

Jak asi tušíte, není alkohol zrovna přítel hubnutí. Je to ale pravda, nebo si můžete občas
sklenku dopřát, když nechcete přibrat na váze?
Můžete, ale...
Dobrou zprávou je, že tu sklenku si dát můžete. Špatnou, že ne každý den… Zkrátka s kaloriemi se musíte počítat, protože alkohol jich má celkem dost!

Všechno se počítá
Alkohol se řadí mezi makroživiny, což znamená velkou zásobu energie. Na 1 g alkoholu připadne 29 kJ (cca 7 kcal), čímž se hned po tuku s 37 kJ/g (9 kcal/g) stává druhou energeticky nejbohatší živinou.

Zastavuje hubnutí
Alkohol také zvyšuje chuť k jídlu a omezuje spalování tuku. U někoho méně, u druhého více. Studie odhalily, že alkohol ztěžuje spalování tuku zejména na břiše. Tělo totiž nejprve odbourává alkohol a až potom tuky, čímž tedy pochopitelně komplikuje vaše snahy o hubnutí. Čím více alkoholu pijete, tím více se může zpomalit hubnutí, protože tělo musí nejdříve ze všeho zmetabolizovat alkohol.

Teď ne, až jindy
Pokud tedy jedete v dietním režimu, alkoholu je lepší se vyhýbat. Nicméně v malém množství a se správnou stravou můžete i při jeho občasné konzumaci zhubnout nebo si váhu alespoň udržet.

Palte nejen mosty 
Jestliže nechcete po konzumaci alkoholu tloustnout, mějte na paměti, že po jeho vypití přijalo vaše tělo tzv. prázdné kalorie, které tělu z hlediska živin nic nedodávají. Tyto nabrané kalorie pak musíte někde jinde spálit, například pomocí zvýšené pohybové aktivity či konzumací méně kalorické stravy.

Drink ano, ale pak utíkej
Zkrátka musíte kalorický příjem vyvážit minimálně stejným kalorickým výdejem. Hýbejte se! A ještě jedna věc, je vhodnější volit kaloricky méně objemnější druhy alkoholu a vyhýbat se klasickému i ovocnému pivu, míchaným koktejlům či oblíbeným kombinacím jako vodka s džusem, rum s colou atd.

Co kolik dává 😧😧😧

0,5 l piva = 200 kcal (840 kJ)

2 dcl bílého vína = 140 kcal (588 kJ)

2 dcl červeného vína = 114 kcal (480 kJ)

5 cl (panák) vodky nebo rumu = 96 kcal (403 kJ)

5 cl whisky = 105 kcal (441 kJ)

5 cl tequily = 97 kcal (407 kJ)

Gin s tonikem = 120 kcal (504 kJ)

Mojito = 170 kcal (714 kJ)

Raději bublinky než pivo
Vždy si raději vybírejte alkoholický nápoj, který obsahuje co nejmenší množství cukru, což jsou suchá vína, šampaňské a kvalitní destiláty – whisky, brandy, martini, tequila (vše samotné!). Pivo svým obsahem energie a cukru podporuje při jeho nadměrné konzumaci vznik nejen útrobního (viscerálního) tuku, ale také přispívá tak ke vzniku tzv. abdominální obezity, která se viditelně projevuje zejména na břiše (pivní břicho).