Expertka na výživu: Jak jím já?

Mám ráda lehká jídla, co nejsou náročná, rychle hotová, žádné dlouhé hodiny v kuchyni. Jsem dost v poklusu, na cestách, za prací, za rodinou…
BTW: za posledních pár týdnů 4 kg dole ✌💪😝
Ptáte se často, co mám na stole a jak se stravuji. Tady je můj jídelníček na den. Ale spoustu receptů také najdete na myDiet.cz nebo v mé kuchařce Štěstí na talíři. Nebojte se experimentovat a hledat to nejlepší pro váš jazýček. Jídlo, i když se dietní, může být skvělé. A chutnat. Je to o fantazii, ale i o snaze hledat cestu, aby vám chutnalo. Nic není zadarmo. Ani výborné jídlo, ani kila dole. Přitom jedno s druhým může souviset. A o to nám jde, no ne?

Snídaně: vaječné muffiny

Použijete je k snídani i ke svačině. V lednici vydrží 5 dní a máte po starostech. Navíc je můžete vyrobit v mnoha variantách, co komu vyhovuje.
Na dno 20 g šunky
Pár lístků špenátu, 1 cherry rajče
10 g mozzarelly nebo parmazánu
Zalijte celým vejcem + 1 bílkem navíc

UŽITEČNÉ RADY
1. Vejce často ředím s bílky. Proč? Protože nechci tolik tuku, naopak chci víc bílkovin. Neptejte se mě prosím, co se děje s těmi žloutky. Někdy je přidám do buchty, někdy do jiného jídla, někdy do koše. Ano, je to plýtvání, ale není mojí filozofií sníst všechno, jen proto, aby jídlo nezbývalo. Nejsem popelnice. Někdy si koupím v Makru jen vaječné bílky. Když nechcete plýtvat, je to super řešení.
2. Nebojte se toustového chleba.
3. Zeleninu ke všemu, to už ode mne také znáte.

Dopolední svačinka: tyčinka
Proč tyčinka? Nemám čas, běžím na trénink do posilovny nebo něco zařídit. Tyčinka v kabelce mě zachrání.
Oběd: Turkey bowl

Odpolední svačina: Cottage s ovocem a mandlemi
Vyklopte do misky cottage cheese, zakápněte čekankovým sirupem nebo medem, přidejte jakékoli ovoce, přisypte mandlové lupínky a svačina je na světě!
UŽITEČNÉ RADY
Cottage je mléčný výrobek, ve kterém (podobně jako ve Skyru) najdete okolo 11 g bílkovin/100 g cottage. Je tedy z výživového hlediska mnohem hodnotnější než obyčejný bílý jogurt.
Vzhledem k tomu, že potřebujete mít odpolední svačinu vyváženou, abyste nedostali brzy hlad, měla by obsahovat něco od sacharidů (v tomto případě ovoce a sirup nebo med) a něco od bílkovin (v našem případě cottage). I tuky by měly být v odpolední svačině zastoupené. Cottage sýr dnes koupíte v různých podobách, od různých výrobců, s různým obsahem tuku od 0,5 - 7 % tuku.
A tady se nabízí 2 možnosti. Buď si vyberete cottage s přirozenou tučností mléka (okolo 3,5 %) a bude to v naprostém pořádku. Nebo si vyberete odtučněný a přidáte si oříšky nebo semínka. V druhém případě to neznamená, že se tuku nevyhýbáme, jen dáváme přednost tuku rostlinnému (z oříšků) před živočišným (mléčný tuk). Je to na vás. Já raději oříšky.
Že znáte cottage jen slaný? Proč nezaexperimentovat! Budete překvapeni, jak chutnají tyto ovocné verze lahodně, tak hurá do nich:

6 super tipů, jak mít sladký cottage
- cottage s jablkem a listovými oříšky
- cottage s hruškou, vanilku a pekany
- cottage s borůvkami a kokosem
- mangový cottage
- cottage s banánem a skořicí
- cottage s pečenými švestkami a perníkovým kořením
Nebojte se toho a rozjeďte to taky!

Večeře: dýňová polévka s kuřetem