Božské saláty, po nichž nebudete mít hlad



Kdy jindy by měly hrát hlavní roli ve vašem menu než právě teď? Saláty plné zeleniny, vitamínů i jemných bylinek, které mohou potěšit vaše smysly i žaludek. A díky nim můžete vážně dobře hubnout. Bez hladu!

Muži je nesnáší, ženy milují. Salátové mísy. Většinou po nich saháme ve chvíli, kdy chceme zhubnout, nebo nemáme tolik hlad. A že je to jídlo jen pro modelky? Vůbec ne! Když mezi zeleninu zamícháte také kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka bílkoviny, hned máte skvělou večeři či lehký oběd, po němž vám nebude těžko od žaludku.

Chytře dochucujte
Pořád totiž mějte na paměti, že salát je plný tělu prospěšných látek: vitamínů i minerálů. Když si odpustíte majonézu či smažené krutony na něj, vsadíte na jogurtovou či olejovou zálivku (zkusit můžete nejen olej olivový, ale třeba ořechový, avokádový), máte z něho navíc dietní jídlo. Právě zálivky a dresinky je třeba si ale hlídat, tam se kalorie při špatné volbě zvyšují. Zkuste proto například dijonskou hořčici s medem, balzamikový ocet, limetkovou šťávu… Zkrátka popusťte uzdu fantazii či si prolistujte moji kuchařku Štěstí na talíři, kde zjistíte, že neexistuje jen salát z rajčat, okurek a balkánským sýrem…

Jako hlavní jídlo
Současným trendem nejsou saláty jednodruhové (rajčatový, okurkový…) či jen zeleninové. Lepší restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde zeleninu s masem (krůtí, kuřecí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou obilovinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či ingrediencí (sušená rajčata, ořechy, semínka,…). Míchá se také zelenina studená s teplou, či se přidává ovoce (meloun, lesní plody). A samozřejmě se dolaďují už zmíněnými čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, bazalka,...).

Zkrátka saláty jsou skvělou volbou pro tohle období. Chce to jen vědět kolik a čeho přidat, aby z nich zůstalo dietní jídlo, ale zároveň vám nekručelo v žaludku. Proto tu mám tipy pro vás - inspirujte se, ať vás léto ve společnosti zdravého jídla baví! Tělo se vám pak odmění spokojeným pocitem lehkosti…

Salát s červenou řepou, hermelínem a šunkou
Předvařenou řepu (asi 100 g) nakrájejte na tenké plátky. 50 g hermelínu Figura taky na plátky a 50 g šunky na kostičky. Připravte si dresink: smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, lístečky tymiánu a trošku vody, osolte a opepřete. Na talíř dejte 30 gramů baby špenátu. Obložte ho plátky řepy, hermelínu, posypte krájenou šunkou a pár píniovými oříšky (5 g). Nakonec pokapejte dresinkem. Tahle jedna porce má 1200 kJ. 




Salát se zelenými fazolkami a vejcem
Uvařte 60 g zelených fazolek v horké vodě (stačí zhruba 3 minuty). Uvařte jedno vejce na tvrdo. Na pánvi lehce osmahněte na oleji 35 g žampionů nakrájených na plátky. Dejte je stranou. Nakrájejte 80 g šunky na kostičky. Připravte dresink z octa, hořčice, lisovaného česneku, sirupu, vody, soli, pepře a bylinek. Do hlubokého talíře dejte 40 g mixu listových salátů. Na něj orestované žampiony, zelené fazolky, červenou papriku (70 g) nakrájenou na kostičky a mrkev (50 g) nakrájené na proužky, šunku na kostičky, červenou cibuli (15 g) nakrájenou na plátky. Promíchejte a ozdobte vejcem natvrdo. Zalijte dresinkem. Posypte sezamovým semínkem (3 g) a pažitkou. A třeba večeře, co má jen 1200 kJ, je hotová.
 


Další recepty najdete v mé kuchařce Štěstí na talíři, kterou si můžete pořídit na StestiNaTaliri.cz

A mimochodem do 17.6. mám na svém instagramovém profilu @lada_noskova báječnou soutěž o slušivé zástěry pro šikovné kuchařinky zdarma. Tak se zapojte!

Vaše Lada