Velikonoce jsou tady


Už se to blíží! Po dlouhé době opravdu dlouhý víkend! Jen to počasí: rádi byste už vyrazili ven a protáhli tělo? Jenže na horách je pořád sníh a ve městě pošmourno. Prostě nic moc. Jak si ale Velikonoce i tak užít? Vím.

Omlouvám se vám, ale tenhle svátek nemusím. Zažila jsem ho na vesnici i v menších městech, a tak mám bohaté zkušenosti s opilými koledníky. Pokaždé jsem se bála, že pomlázkou mi nařežou víc, než by mi přišlo akorát. Přitom svátky jara nutně nemusí být o tom, jak mít jelita na zadku, dát si do nosu i do panděra.

Jaro ale miluju 💓 První závan vůní květin, stromů. První teplé paprsky. Zapálená lýtka. Naděje, že další dny budou zase hezčí. Všechno se probouzí, venku i v nás. Jsem za tuhle chvíli ráda. Po zimě, plné chladu, jsou tu najednou víc emoce, vnímání těla, pocity. Chlad mizí. Proto právě v tuhle chvíli, více než kdy jindy, naslouchám tělu. Najednou mám chuť hodně věcí měnit. A ne přes hlavu, ale protože tělo si říká…

Proto pár slov k Velikonocům: nutně nemusíte sníst všechny čokoládové zajíce, dobroty pro koledníky i vypít panáky, které vám kdekdo bude nabízet. Anebo, vlastně můžete, ale počítejte s tím, že v dalších dnech musíte nasadit odtučňovací kůru. Lepší variantou je oslavit jaro příjemných pohybem a jídlem, které právě teď posílí imunitu, sníží únavu a udělá radost.

Výběr velikonočních jídel jsem v mé online poradně MyDiet.cz připravila obrovský. Nejen zdravého, a dokonce veganského beránka, ale i výtečnou mrkvovou roládu jako dezert, a hlavně hodně receptů, kde využijete všechna ta barvená a vařená vajíčka, která vám koledníci přinesou. Největší výhoda je, že všechny recepty mají klienti spočítané přímo pro sebe na míru😉 Tak se do toho pusťte a užijte si to se mnou.

Malou ochutnávku z mé online poradny máte zde:   

Cuketová hnízdečka s křepelčími vajíčky
180 g cukety nastrouhejte najemno na struhadle. Důkladně (opravdu velmi důkladně) vymačkejte vodu, osolte, přidejte 20 g pohankových vloček, a špetku sušeného česneku. "Těsto" napěchujte do olejem (sprejem) vystříkaných formiček na muffiny. Snažte se lžící vyrobit "mističku". Dejte péct do trouby na 20 min. na 180 °C. Křepelčí vejce vařte ve vodě cca 3-4 min. Po upečení mističky naservírujte na talíř, ozdobte rozkrojeným křepelčím vejcem a čerstvou řeřichou. Přikusujte ředkvičky. Jarní svačinka je na světě😉


Když k dobrému jídlu, které má plusy pro tělo, přidáte příjemnou procházku, dostanou vaše velikonoční svátky zcela jiný rozměr. Nabité energií a dobrou náladou, nikoli kocovinou a černým svědomím z přecpaného břicha.

Ať se máte každopádně hezky a odpočiňte si.
Vaše Lada 💓