Vyberte si správný sýr.
Věděli jste, že Leerdamer light 17 % má víc tuku než Eidam 30 %?
Nebo, že Madeland Fitness 10 % má stejně tuku jako Eidam 20 %?
Že to není možné? Prozradím vám, proč ano!
Nedávno se mne známá ptala, jaký sýr jím a které mléko používám? Chtěla vědět, zda její výběr je správný. Řešila procenta tuku a nějak jí v jídelníčku unikla každodenní láhev bílého vína k večeři.
Takže to shrnu, všechno se počítá. Ale chce to vědět, co je důležité a co nesmysl. Tentokrát zůstaňme u sýrů.
Víc než o procento tuku jde o to, kolik má sýr absolutního tuku a kolik ho fakticky sníte.
Naučte se ho počítat
Množství tuku v sýrech není dáno jenom jeho podílem v sušině (obvykle vyjádřeno v procentech). Pro zjištění celkového množství tuku je nutné vypočíst absolutní hodnotu. Mohou totiž nastat situace, kdy sýr s nižším procentem tuku může mít celkově vyšší množství tuku a naopak. Mrkněte proto na etikety.
Nenechte se napálit
Výrobci pochopitelně počítají s tím, že málokdo bude luštit malá písmenka. A dietářka, která vidí v regále sýr Fitness s velkou desítkou, po něm sáhne spíš než po Eidamu s dvacítkou. Jenže výsledek je nakonec stejný, sní 10 g absolutního tuku na 100 g sýra.
Jak jsem se k těm číslům dopracovala?
Pokusím se to vysvětlit na příkladech:
- Tvrdý sýr se 60 % sušiny a 40 % tuku v sušině má ve 100 g své hmoty 24 g tuku (60x40/100 = 24 g tuku/100 g).
- Na první pohled tučnější měkký sýr se 60 % tuku v sušině, má však díky vyššímu množství vody – sušina tvoří pouze 30 % hmotnosti, ve 100 g pouze 18 g tuku (60x30/100 = 18g tuku/100g).
Platí tedy, že čím více sušiny, tím více tuku ve výrobku.
Např. Eidam 30 % = 30 % tuku, 50 % sušiny = (30x50/100) = 15 g absolutního tuku.
Leerdamer light 17 % = 38 % tuku, 50 % sušiny = (38x50/100) = 16,5 g absolutního tuku.
To, co výrobce chytře uvádí, není tedy procento tuku v sýru jako ostatní, ale rovnou absolutní tuk. Jenže to si nikdo nepřečte a všichni ten údaj mají za stejný jako u Eidamů.
Takže, když si budete hlídat hodnotu absolutního tuku do 15 g na 100 g, jste v bezpečí.
Mezi takové sýry patří například: Madeland Fitness, Eidam 20 % i 30 %.
A ostatní sýry, jen na chuť - jako delikatesu.
Věděli jste, že Leerdamer light 17 % má víc tuku než Eidam 30 %?
Nebo, že Madeland Fitness 10 % má stejně tuku jako Eidam 20 %?
Že to není možné? Prozradím vám, proč ano!
Nedávno se mne známá ptala, jaký sýr jím a které mléko používám? Chtěla vědět, zda její výběr je správný. Řešila procenta tuku a nějak jí v jídelníčku unikla každodenní láhev bílého vína k večeři.
Takže to shrnu, všechno se počítá. Ale chce to vědět, co je důležité a co nesmysl. Tentokrát zůstaňme u sýrů.
Víc než o procento tuku jde o to, kolik má sýr absolutního tuku a kolik ho fakticky sníte.
Naučte se ho počítat
Množství tuku v sýrech není dáno jenom jeho podílem v sušině (obvykle vyjádřeno v procentech). Pro zjištění celkového množství tuku je nutné vypočíst absolutní hodnotu. Mohou totiž nastat situace, kdy sýr s nižším procentem tuku může mít celkově vyšší množství tuku a naopak. Mrkněte proto na etikety.
Nenechte se napálit
Výrobci pochopitelně počítají s tím, že málokdo bude luštit malá písmenka. A dietářka, která vidí v regále sýr Fitness s velkou desítkou, po něm sáhne spíš než po Eidamu s dvacítkou. Jenže výsledek je nakonec stejný, sní 10 g absolutního tuku na 100 g sýra.
Jak jsem se k těm číslům dopracovala?
Pokusím se to vysvětlit na příkladech:
- Tvrdý sýr se 60 % sušiny a 40 % tuku v sušině má ve 100 g své hmoty 24 g tuku (60x40/100 = 24 g tuku/100 g).
- Na první pohled tučnější měkký sýr se 60 % tuku v sušině, má však díky vyššímu množství vody – sušina tvoří pouze 30 % hmotnosti, ve 100 g pouze 18 g tuku (60x30/100 = 18g tuku/100g).
Platí tedy, že čím více sušiny, tím více tuku ve výrobku.
Např. Eidam 30 % = 30 % tuku, 50 % sušiny = (30x50/100) = 15 g absolutního tuku.
Leerdamer light 17 % = 38 % tuku, 50 % sušiny = (38x50/100) = 16,5 g absolutního tuku.
To, co výrobce chytře uvádí, není tedy procento tuku v sýru jako ostatní, ale rovnou absolutní tuk. Jenže to si nikdo nepřečte a všichni ten údaj mají za stejný jako u Eidamů.
Takže, když si budete hlídat hodnotu absolutního tuku do 15 g na 100 g, jste v bezpečí.
Mezi takové sýry patří například: Madeland Fitness, Eidam 20 % i 30 %.
A ostatní sýry, jen na chuť - jako delikatesu.