6 způsobů, jak zpracovat dýni (včetně receptů)



Co vás nejčastěji napadne, když se řekne dýně Hokaidó? Že dýňová polévka? Mě sice taky, ale je toho mnohem víc. Ukážu vám, jak zpracujete celou 6 kilogramovou dýni a nebudete muset jíst 14 dnů polévku :-)

Na první 3 recepty budete potřebovat dýni syrovou. Odkrojte si tedy potřebné množství dýně (na chléb, na rizoto a na podzimní bowl) a zbytek dýně dejte péct do trouby. Překrojenou na půl, vydlabanou, zbavenou semínek. Pečte ji na plechu na pečícím papíru slupkou nahoru na 180 st cca 40 min. Pak pečenou dýni nechte vychladnout. Dužinu vydlabejte, rozmixujte do hladkého pyré a použijte na další 3 recepty.

Dýňový chléb

Ingredience na 2 porce:
Špaldová celozrnná mouka 130 g
Čočková mouka 80 g
Kukuřičná mouka 80 g
Mleté lněné semínko 20 g
Sušený žitný kvásek 10 g
Sůl 1 lžička
Kmín 1 lžička
Řecký jogurt 0 % tuku 140 g
Rýžový olej 35 g
Sezamová semínka 20 g
Chia semínka 20 g
Dýně Hokaidó 200 g
Dýňová semínka na ozdobu 10 g

Příprava:
Do mísy nasypte špaldovou celozrnnou mouku, čočkovou mouku (pokud ji nemáte, rozmixujte výkonným mixérem 80 g čočky na prášek), kukuřičnou mouku, mleté lněné semínko (zase rozmixujte) a sušený žitný kvásek. Přidejte k suchým ingrediencím sůl, kmín a vše promíchejte. Pokračujte vlhkými ingrediencemi. Přidejte jogurt, rýžový olej a 50 ml teplé vody. Přidejte sezamové semínko a chia semínka. Nakonec do těsta nastrouhejte na jemném struhadle syrovou dýni. Vše důkladně prohnětete. Nechte na teplém místě pod utěrkou alespoň 1 hod kynout. Do formy vložte pečící papír a vytvarujte těsto do tvaru chleba. Posypte po povrchu dýňovými semínky a dejte péct na 200 st cca na 10 min a poté na 180 st ještě 30 minut. Nechte vychladnout.



Dýňové rizoto s halibutem

Ingredience na 2 porce:
Halibut atlantický 300 g
Olej olivový 2 lžíce
Cibule šalotka 80 g
Dýně hokkaido 120 g
Rýže Arborio Lagris 80 g
Rajčata koktejlová 160 g
Parmazán 40 g
Mix salátů 100 g

Další přísady:
Koření na ryby
Kurkuma
Muškátový oříšek
Zeleninový vývar
Citronová šťáva
Čekankový sirup

Postup:
Halibuta opláchněte a položte na plech na pečící papír. Přidejte koření na ryby, sůl a dejte péct na 200 st na cca 10-15 min. Do pánve nalijte olivový olej, nadrobno nakrájenou šalotku a lehce orestujte. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a rýži arborio a vše cca 2 min restujte. Poté přilijte zeleninový vývar špetku kurkumy, muškátového oříšku a nechte probublávat. V průběhu vaření rýže dolévejte vývar. Vařte (dle návodu na rýži) na skus. Připravte si salátový mix, sherry rajčátka na talíř. Vyrobte lehkou zálivku z 1 lžíce vody, citronové šťávy a čekankového sirupu. Na talíř naservírujte salát, rajčátka, doprostřed dýňové rizoto a na něj pečeného halibuta. Posypte parmazánem.



Bowl z pečené zeleniny, bulguru a krůtími prsy

Ingredience na 2 porce:
Dýně Hokaidó 100 g
Červená řepa vařená 100 g
Cuketa 90 g
Bulgur (syrový stav) 90 g
Javorový sirup 1 lžička
Skořice 1/2 čajové lžičky
Olivový olej 2 lžičky
Pekanové ořechy 20 g
Brusinky 10 g
Krůtí prsa vařená 200 g
Feta sýr
Sůl, pepř
Listy salátu

Postup:
Dýni nakrájejte na stejně velké kostky a vložte do misky. Do misky přidejte skořici a 1 lžičku oleje a pořádně v ní dýni promíchejte. Na stejně velké kostky nakrájejte i předvařenou červenou řepu a cuketu. Na plech položte pečící papír, na něj dýni vedle červenou řepu a pečte cca 15-20 min. Nejlépe na skus. Na posledních 5 minut přidejte i cuketu. Bulgur uvařte dle návodu.

Vařené krůtí prso nakrájejte na plátky. Buď krůtí prso koupím už v hotové stavu v Delmart nebo Mark Spencer. Popřípadě vařím o víkendu kuřecí vývar, do kterého přihodím krůtí / kuřecí prso. Do hluboké větší misky narovnejte salátové listy. Bulgur jemně smíchejte s grilovanou zeleninou (aby červená řepa příliš neobarvila všechny ostatní ingredience). Na listy narovnejte zeleninový bulgur, vedle nakrájená krůtí prsa. O kousek dál Feta sýr nakrájený na drobné kostičky. Vše posypte brusinkami a krájenými pekanovými ořechy a zakápněte citronem a olivovým olejem.



Dýňové lívance s jogurtem a borůvkami

Ingredience na 2 porce:
Dýně pečená 140 g
Vejce 2
Pohankové vločky 30 g
Řecký jogurt 200 g
Javorový sirup 15 g
Borůvky 50 g

Postup:
Upečenou dýňi rozmixujte pomocí ručního ponorného mixéru s vajíčkem (nebo dobře rozmačkejte vidličkou) a špetkou soli. Lžící vmíchejte pohankové vločky a vytvořte těstíčko. Na pánvi s nepřilnavý povrchem osmažte lívance z obou stran. Servírujte na talíři společně s řeckým jogurtem, borůvkami a přelijte rýžovým sirupem.



Dýňový hummus s krekery

Ingredience na 2 porce:
Cizrna sterilizovaná 60 g
Dýně pečená 80 g
Česnek 1,5 stroužku
Bílkovinové krekery Penam
Sůl, pepř, 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
Okurka

Postup:
Ručním ponorným mixérem rozmixujete vařenou cizrnu, pečenou dýni, stroužek česneku, vodu z vařené cizrny do hladké hmoty. Osolte a dochuťte mletým černým pepřem a citrónovou šťávou. Pokud by hummus byl moc hutný přidejte vodu z vařené cizrny. Podávejte s bílkovinnovými krekry a nakrájenou salátovou okurkou.



Dýňový cheesecake

Těsto:
Pohanková mouka 120 g
Mouka z vlašských ořechů 30 g
Skořice1/2 čajové lžičky
Sůl špetka
Kokosový tuk 100 g
Kokosový cukr 40 g
Vejce 2

Náplň:
Dýně pečená 400 g
Skořice 1/2 čajové lžičky
Kardamon mletý špetka
Citronová kúra1/2 čajové lžičky
Štáva z 1/2 citronu
Med 40 g
Vejce 2
Polotučný tvaroh 125 g
Ořechy na ozdobu

Postup:
Smíchejte mouku, ořechovou mouku, kokosový cukr, sůl, citronovou kúru, skořici a vejce a vytvořte těsto. Na půl hodiny ho zabalené odložte do lednice. Mezitím rozmixujte pečenou dýni s tvarohem, vejci, citronovou šťávou, kúrou, medem a kořením. Vychlazené těsto natlačte na dno formy vyložené pečícím papírem, vytvoříme vyšší okraje a uprostřed vidličkou několikrát propíchejte. Na korpus nalijte náplň z dýně a tvarohu a ozdobte ořechy. Pečte 30 min zakryté alobalem v troubě na 180 st a pak odkryté 15 min.