Mgr. Lada Nosková

Rady a tipy nutričního terapeuta

9. prosince 2018

První várka cukroví, po němž nepřiberete. Zkuste ho! Chutná božsky.


Všechny pomalu začínáme péct první kousky. Tak abyste mohly sáhnout i po snadném a dietním cukroví, zde jsou první mé tipy. Zkuste je!
Jáhlové kuličky
Ingredience:
100 g jáhel
3 lžíce medu
50 g oříškového másla
100 g kokosu
sušené meruňky
mleté oříšky na ozdobu
Postup: Jáhly spařte horkou vodou, abyste se zbavili hořké chuti na povrchu jáhel. Dejte je vařit, dokud se nerozvaří. Uvařené měkké jáhly nechejte vychladnout. Pak do nich vmíchejte med, oříškové máslo a kokos. Vypracujte těsto.
Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, přidejte ještě kokos. Z těsta tvořte kuličky, do každé zabalte kousek sušené meruňky a kuličku obalte v jemně namletých oříšcích.














Rýžové tofu košíčky
Ingredience:
190 g tofu natural
30 g sezamového oleje
60 g rýžového sirupu
50 g rýžové mouky
30 g nastrouhaného kokosu
čokoláda a nasekané pistácie na ozdobu
Postup: Tofu rozmixujte se sezamovým olejem a rýžovým sirupem. Přidejte rýžovou mouku a strouhaný kokos. Vypracujte těsto. Z těsta vytvořte stejné kousky a ty vtlačujte do vymaštěných formiček na košíčky. Naplňuje je celé až po okraj. Formičky naskládejte na plech a při 200 stupních Celsia pečte 15 – 20 minut. Hlídejte je! Upečené košíčky po mírném vychladnutí vyklepněte z formiček a přemístěte na tácek. Potřete je rozpuštěnou čokoládou a posypejte sekanými pistáciemi. Uvidíte, jak rychle zmizí…












Kakaové cookies s kokosem

Ingredience:
2 šálky pohankové mouky (lze ½ na ½ s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou)
4 lžíce medu
¼ šálku kvalitního slunečnicového nebo sezamového oleje
2–3 polévkové lžíce kokosu
¾ šálku sójového mléka
2 polévkové lžíce odtučněného kakaového prášku
1 čajová lžička kypřicího prášku (bez fosfátu)
½ šálku nasekaných vlašských ořechů, rozinek, kokosu, datlí…
Postup: Všechny suroviny zpracujte do „těstové“ konzistence. Pokud je těsto mírně lepivé, není to na škodu, sušenky se upečou také dobře. Na plech položte pečicí papír, vytvořte z těsta placičky (doporučuji navlhčit si ruce, pokud těsto bude lepit) a nechejte péct v troubě asi 10 minut.

TIP: Těsto můžete zpracovat do menších placiček, do nich udělat širší důlek a naplnit trochou rybízové marmelády.






Žádné komentáře:

Okomentovat