Extra tipy pro dietní grilování. Bude vám chutnat!


Miluju letní grilování! Dlouhé večery, u kterých se klábosí s přáteli a nikam se nespěchá. Abyste si při nich pochutnali i vy, přijměte mé pozvání… Poradím vám, jak to udělat, aby grilovačka byla dietní a fakt i dobrá!

Všichni musí být spojeni a musí jim chutnat, na tom se shodneme, viďte? Proto si pro návštěvu připravte alespoň dva druhy masa. Chlapi mají rádi červená masa, ženy spíše bílá. Samozřejmě to tak být nemusí, ale obvyklé to je. Nenakládejte je do oleje - na dobrém grilu je pak i tak uděláte skvěle. 

Raději marinujte
Chuť jim totiž dodají marinády. Krůtímu nebo kuřecím masu sluší jogurtová (česnek, jogurt, bylinky). Hovězí a vepřové masa se zase dají potírat hořčičnou omáčkou. Chcete recept? Tady je...

Recept na horčičnou omáčku
2 PL olivového oleje
1 PL dijonské hořčice
1 PL sójové omáčky
2 PL bílého vína
4 stroužky česneku
1 PL provensálského koření
Vše smíchejte a můžete potírat. Hodí se i jako marináda na kuře, které chcete péct případně v troubě.  


Vsaďte na čerstvé bylinky
Pro milovníky ryb zkuste třeba přichystat filety duhového pstruha, candáta, ale i mořské potvory. Ryby můžete jen proložit bylinkami: ke každé rybě se hodí trochu jiná. Duhový pstruh či losos si rozumí dobře se šalvějí, candát s koriandrem, krevety s rozmarýnem. Záleží ale na vaší chuti. Nezapomeňte je těsně před podáváním lehce pokapat citronovou šťávu.

Dobře pijte
Kromě alkoholu myslete na vodu, stačí, abyste ji dochutili kolečky pomeranče, okurky, či citronu nebo limetky. V karafě vypadá pak vážně skvěle. Doladit ji můžete opět čerstvými bylinkami, třeba mátou. K chuti přijdou i domácí ovocné čaje bez cukru a jiné zajímavé nápoje. 

Dejte si zeleninu
Pokud jste v dietě, začnete předkrmem - talířkem plným zeleniny. Je dobré mít oba druhy - tu, co je vhodná na gril (cuketa, mrkev, lilek), ale i tu čerstvou (různé saláty, obložené mísy, nebo jen mističky plné salátu, rajčat, ředkviček, paprik, zkrátka všeho, co právě dozrává). Pečivo jezte omezeně. Pokud si přílohu musíte dát, dejte si raději bramboru na gril než dva kousky chleba.

Další super grilovací recepty v mé kuchařce Štěstí na talíři.