Exotické ovoce z Havaje

Když se řekne Havaj, člověk si představí nádherné pláže, moře na kterých brázdí vlny surfaři, hory s aktivními sopkami i obrovskými vodopády, dechberoucí výhledy na oceán a veleryby v nich. Ano, je to dokonalý obrázek krásné čisté přírody. A k tomu ještě připočtěte nekonečně rozsáhlou zahradu plodící organickou zeleninu a ovoce, které voní a chutnají jako nikde jinde na světě.


Zajít na místní farmářské trhy je opravdu zážitek. Cítila jsem se jako malé dítě v hračkářství plném hraček. Místní lidé jsou tak milí a přátelští, všechno vám dají ochutnat, a ještě k nákupu přibalí spoustu dárků (bylinek) navíc. Je to radost nakupovat.

I na Havaji jsou 4 sezony jako u nás, ale teploty jsou velmi vyrovnané. Drží se kolem 24-27 °C. Roste zde všechno, na co si vzpomete. Mango, papaya, avokádo, chlebovník. Nejtypičtější jsou ananasy a banány. Právě na Havaji se nacházejí nejrozsáhlejší ananasové a banánové plantáže, jejichž produkty známe i z našich supermarketů pod značkou Dole. Jen těch druhů banánů je na Havaji poněkud víc než u nás. Na trhu jsem nakoupila spoustu věcí, a mnoho u nich jsem ochutnala poprvé v životě. Až přijedu příště na Havaj, už vím, co mi moc chutná. Je to Star Apple a Chico! Mrkněte na video.



Jen těch druhů banánů je na Havaji poněkud víc než u nás. Některé se používají jako příloha, místo brambor, jiné se zapékají a z jiných se peče typický Havajský Banana Bread. Koupíte ho v každé kavárně i u stánku u cesty. Stojí okolo 3 dolarů tlustý 1,5 cm plátek. Ten jsem si úplně zamilovala. Zajímavé je, že chutná pokaždé jinak, ale vždycky skvěle. Každá rodina, má svůj vlastní recept a používá jiné přísady. V některých byly typické havajské ořechy - makadamové ořechy, v jiném mandle, v dalším zase čokoládové vločky. Ale nejlepší je ten nejtypičtější – s banány.No a abyste věděli jak skvěle chutná, tady máte recept.


Předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy rozklepněte 2 vejce, k nim přidejte 30 g kokosového cukru a 30 g medu. Metličkami šlehejte 2-3 min do pěny. Pak přidejte 80 g kokosového tuku (ne rozehřátý, aby neuvařil vejce). Vařečkou zapracujte do vaječno - medové pěny. Rozmačkejte 3 banány (220 g) a ty také vmíchejte do hmoty. Přidejte 100 g řeckého jogurtu 0 % tuku. ve vedlejší míse smíchejte suché ingredience: 230 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku na pečení, 2 lžičky skořice, špetku muškátového oříšku a soli, a vanilku (semínka z lusku). Suché ingredience smíchejte s mokrými a vypracujte těsto. Nakonec nasekejte nadrobno 30 g pekanových ořechů a také je vmíchejte do těsta. Sprejem na pečení vystříkejte nádobu na srnčí hřbet a lehce vysypte moukou nebo kokosem. Přelijte do ní těsto a vrch ozdobte dalším rozkrojeným banánem.  Dejte péct do trouby na 180 °C na 30 min, pak přikryjte alobalem z vrchu, aby se vám nahoře nespálil a pečte ještě cca 15-20 min vyzkoušejte špejlí, jestli těsto nelepí.

Užijte si Havaj :-)