Vařila myšička kašičku - uvařte si také kaši

Chladné dny si říkají o teplo do žaludku. A to vám zvlášť po ránu přijde vhod. Nechte tedy smoothie a studený jogurt v lednici a uvařte si kaši. Máte ji raz dva.

Stále se setkávám s mnoha lidmi, kteří oblíbili snídaně nasladko. Ptají se: Mám si dát croissant, chléb s marmeládou nebo bábovku? Nic z toho. Po všem vám totiž vylétne hladina cukru v krvi, budete mít brzy hlad a celý den pak proběhne jak na houpačce: chutě - sladké - chutě - sladké…

Cereální kaše jsou mnohem lepší volbou. Především budou teplé, což je při nízké teplotě venku a možná i po ránu v bytě, skvělé. A za další - uspokojí i chuť na sladké. Jsou přitom plné vlákniny. Díky ní se vyhnete zvyšování či snižování hladiny cukru v krvi a tedy i brzkému hladu. Navíc si je můžete udělat každý den jinak, takže váš jídelníček neztrácí pestrost. Co změnit? Obiloviny, ale také různá sladidla, ovoce a ořechy, ovoce. A různé zdroje bílkovin.

Jak to mám já?
Když si připravuju kaši, je to pro mě těžká volba: miluju pohankovou, rýžovou, jáhlovou, amaranthovou, quinoovu, teefovou i ovesnou… Zatímco pohanka mi chutná pro svou typicky oříškovou chuť, je také úžasným zdrojem rutinu, který pomáhá při problémech s žílami (také jako prevence křečových žil).

Rýžová je zase velkým zdrojem škrobů (komplexní polysacharid). Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a přitom trvale uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru.


Jáhlová mě baví! Připadám si sice trochu babičkovsky, protože byla tradičním pokrmem ve staročeské kuchyni, ale co? Z jáhel je také výborný jahelník, snadný na upečení. Mimo jiných významných minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, zinek) jsou jáhly významným zdrojem křemíku – důležitého antioxidantu. Podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran. Navíc také obsahuje větší množství železa, které my ženy postrádáme.


Amaranthovou jím jen někdy. Trochu mi na ní vadí, že při vaření tvoří šlem, který v kaši přetrvává. Amarant má ale mnoho výživových benefitů: především největší obsah proteinů i vlákniny ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se u ostatních téměř nevyskytuje. Je také zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Místo něho občas použiju amarantové vločky. Tam je to pak s přípravou pohodlné. Stačí jen namočit nebo nechat přes noc vstřebat jogurt nebo tvaroh.

Quinou miluju. Když už ji vařím, udělám si rovnou dávku na snídaňovou kaši i na oběd jako přílohu. Je lehce stravitelná, nenadýmá a má tolik barev. Díky vysokému podílu hořčíku a vitaminu B12, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při diabetu.

Teff jsem objevila teprve nedávno. Chutná mi jako pohanka po oříšcích. Velice pozitivní je, že obsahuje také vysoké množství železa a vápníku, také vitamin B1 – thiamin a vlákninu. Zrna teffu obsahují symbiotické kvasinky a přirozeným kvašením mouky bez přidaných kvasinek z nich vyrábí ženy v Etiopii tradiční etiopské placky.


Co možná nevíte
Všechny tyto obiloviny (pohanka, jáhly, amaranth, quinoa, teff) mají jeden důležitý společný jmenovatel a to je, že jsou přirozeně bezlepkové, hodí se do bezlepkových diet.

Ovesná kaše je stálice. Ovesné vločky jsou velmi významným zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Oves také účinně snižuje hladinu cholesterolu, posiluje organismus při vyčerpání a únavě, je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.


Naučila jsem se kaše obohacovat o bílkoviny. Z mých zkušeností s klienty vím, že když je snídaně zároveň kromě sacharidů (okamžitý zdroj energie) zároveň bohatá na bílkoviny, tak ještě mnohem déle zasytí. Zkusit můžete tvaroh, cottage, skyr, nebo rostlinné zdroje proteinů jako je sójový protein, rýžový protein, chia protein, protein z dýňových semen.

A to je další obrovský benefit snídaňových kaši. Můžete si totiž udělat jakoukoli v závislosti na tom, co preferujete i čemu se ve stravě vyhýbáte (potravinové intolerance).

Můj favorit?
Quinoová: 35 g quinoy uvařit, ochutit 10 g kakaa nebo máku, trochu stévie, 125 g tvarohu a banán navrch.


A mnoho jiných receptů spočítaných na míru najdou klienti na programu Basic a Advanced v mé online poradně http://mydiet.cz