6 tipů, jak přes zimu nepřibrat

Že vám zima pokaždé tak trochu naruší vaše plány s dietou? Už už jste se blížili k tomu, co chcete, a zase jsou tu večírky, Vánoce a také chladné dny, které zrovna pohybu venku a lehkému jídlu nepřejí? I tak se to zvládnout. Zde jsou moje tipy.

Nesvádět to na počasí
Především se nenechejte uchlácholit výmluvami na krátké dny a změňte aktivity. Pořád se dá běhat, plavat, hrát tenis, přidat kruhové tréninky nebo volejbal či badminton. A se sněhem pak i lyže a běžky. Zkrátka vyberte si nějaký pohyb, bez něhož jinak půjdou kila zase nahoru.

Nebát se jógy
Speciální tip věnuji józe. Ta má totiž skvělé účinky na samotné zažívání. Provádíte při ní takové pozice, které mimo jiné stimulují trávení, funkci vnitřních orgánů, proudění lymfy, pomáhají detoxikaci. A navíc není to nic, při čemž byste potili krev.

Nezapomenout na tepovku
Když už jsme u toho pocení, i v zimě platí, že pro hubnutí je potřeba zůstávat v pásmu, kdy se pálí tuky. Tedy takové tempo, při němž se dokážete bavit s parťákem. Pochopitelně, sem tam je pro kondici dobré ji zvednout, ale chcete-li snížit váhu, větší část tréninku zůstávejte na 60 procentech svého maxima. 

Nevynechávat zeleninu
Jen proto, že na ni nemáte takovou chuť (protože ona vlastně chuť ani moc nemá, ochlazuje, atd.), nevzdávejte se jí. Hledejte jiné varianty, např. polévky, pečení, grilování. Jíst zeleninu je stejně důležité v zimě i v létě. Dodává vlákninu, objem, barevnost.

Nezapomenout na koření
Během zimy se to s ním má jinak než v létě: hodí se ho zařadit do pokrmů. Jaké? Do sladkých rozhodně skořici a kardamon, zázvor, do slaných kurkumu, česnek, hřebíček a další. Zkrátka přesně to koření, které dokáže tělo příjemně zahřát. To pak nemá tendenci se “obalovat tukem”.

Vnímejte potřeby těla
Chcete-li od těla výkony, musíte mu dopřát i regeneraci. Vstávejte později než přes léto. Choďte do sauny, na masáže, anebo prostě jen choďte. Když využijete zimu k aktivnímu odpočinku, budete plní energie a připraveni začít aktivně jaro.