Podzimní polévky

O polévce minestrone Jamie Oliver tvrdí, že jich existuje tolik verzí, kolik je v Itálii vesnic.
Italové by koukali, jak jsem tu jejich národní polévku vylepšila :-) 

Minestrone je tradiční zeleninová polévka, která se vaří ze sezónní zeleniny. Má tedy trochu jinou podobu na jaře a na podzim. Má podzimní verze je samozřejmě plná mrkve, celeru, řapíkatého celeru, zelených fazolek, rajčat a čerstvého špenátu. Kořeněná česnekem, oreganem, bazalkou, solí a pepřem. Protože čistě zeleninová polévka málokoho zasytí, přidávám do ní zdroje bílkovin (podobně jako do letních salátů). A snad mi Jamie odpustí, že to nejsou těstoviny, ale šunka. Protože já večer těstoviny fakt jíst nebudu. I v originál italské polévce minestrone můžete najít velké červené fazole, já jsem přidala také dušenou šunku a samozřejmě parmazán. Zahřeje a zasytí naprosto dokonale. Tuhle polévku s mým mužem úplně milujeme.

Ingredience pro 2 porce:
1 lžíce olivového oleje
60 g cibule
70 g mrkve
160 g krájená rajčata Valfrutta
80 g zelené fazolky
2 středně velká čerstvá rajčata
60 g řapíkatý celer
100 g cuketa
160 g červené fazole v plechovce
120 g šunka
40 g parmazán
1 stroužek česneku, vývar, sušené oregano, tymián, bobkový list, sůl, pepř

Postup:
Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Po minutce přidejte nakrájený česnek a na plátky nakrájenou mrkev. Lehce orestujte, zalijte vývarem, krájenými rajčaty v plechovce, všechny sušené bylinky a bobkový list a vařte cca 20 min. Po mrkvi přidávejte zeleninu podle tvrdosti - měkké až nakonec - ať ji při vaření nerozvaříte a zachováte ji na skus. Takže pár minut po mrkvi následují zelené fazolky, později nakrájený řapíkatý celer. Nakonec na kousky nakrájená cuketa. Vařte ještě 5 minut a poté přidejte na kostky nakrájenou šunku a červené fazole z konzervy. Stáhněte z plotny a již nevařte.  Ochutnejte, dosolte a opepřete. Na talíři ozdobte parmazánem a bazalkou.

Další šlágr mojí rodiny je "dýňovka". Když si koupím na podzim dýni, snažím se ji zapracovat do mnoha receptů. Každého napadne asi dýňová polévka, ale já používám dýni i jako přílohu, pečenou do salátu, a dokonce i na pečení. Receptů mám mnoho. A vždy ji zpracuji celou, ať je jakkoliv velká. Dýňová polévka má mnoho podob. Můžete ji vařit s mrkví s bramborem, se zázvorem, s chilli ...

Dýňová polévka s kuřecím masem


Ingredience pro 2 porce:
400 g dýně Hokaidó
1 stroužek česneku
120 ml smetany na vaření 12 %
180 g kuřecí prsa
2 lžičky olivového oleje
chilli vločky

Postup:
Na pánvi orestujte kuřecí prsa, osolte, opepřete a nechte vychladnout.Omytou a semínek zbavenou dýni Hokaidó nakrájejte na malé kousky. Spolu s česnekem ji dejte do hrnce a zalijte vývarem. Na mírném ohni vařte 30 minut, aby dýně změkla. Poté rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte smetanu, zahřejte, dochuťte solí, pepřem a lehce i muškátovým oříškem. Na talíř naservírujte maso a zalejte ho teplou dýňovou polévkou. Nakonec okořeňte vločkami chilli.

Protože je dýně pouze zelenina, vždy přemýšlím o bílkovině, kterou bych do polívky vložila z důvodu sytosti. Někdy mám chuť do ní nakrájen „jen“ sýr, někdy tofu. V tomto receptu vám představím kombinaci s kuřecím masem.