Domácí granola může být výborná snídaně, ale i originální dárek. Mám pro vás recept!

Chtěli byste snídat zdravě, ale i tak, aby vám to chutnalo? Vsaďte na granolu. Pečené vločky s různými přísadami, jako jsou semínka, ořechy, sušené ovoce... Budete mít energii i spokojený začátek dne!

Křupové potěšení
Granola je na zimu přesně to, co potřebuje vaše tělo. Zahřeje i zasytí. A pokud obracíte v kapse každou korunu, je dokonce i levnou variantou snídaně, kterou si hravě dokážete připravit doma sami.

Chutná, bez výjimky
Ano, můžete si ji koupit a že je jich na trhu, hlavně v bio kvalitě, několik druhů – od oříškové, čokoládové, jablečné, kokosové - dost, asi víte. Ale výhody přípravy té domácí jsou jasné! Za prvé víte, co všechno bude obsahovat. Za druhé,  můžete ji zbavit veškerých sladidel, které se často přidávají. Nahradit tedy cukr i tuk svými zdravějšími variantami. Skvělé je i to, že si ji uděláte zkrátka sobě na míru. Bude pak chutnat božsky!

Jedlý dárek
Navíc domácí granola může být v tomhle období i skvělým dárkem pro vaše kamarády. Stačí ji vyladit třeba medem, vanilkou, různými semínky, kokosem... upéct a hezky naaranžovat do zajímavé skleničky. Přidáte-li ozdobnou jmenovku, mašli, věnování či vánoční drobnou dekoraci, bude to dárek, který rozhodně nezůstane zapomenut někde v koutě.
A můj recept pro vás?

Perníčková granola
Ingredience:
Žitné vločky 250 g
Ovesné vločky 250 g
Pšeničné otruby 50 g
Quinoa nevařená 50 g
Mandle natural 100 g
Vlašské ořechy 100 g
Slunečnicová semínka 100 g
Mletá skořice 1 polévková lžíce
Mletý zázvor ½  polévková lžíce
Mletý hřebíček (utlučený v hmoždíři 6 ks)
Vanilka ½ čajové lžičky
Čekankový sirup 200 g
Brusinky sušené 100 g

Postup: Smíchejte všechny druhy obilovin s kořením. Nahrubo posekejte vlašské ořechy a mandle a přidejte je do směsi. Vsypte i slunečnicová semínka. Pak nalijte čekankový sirup, pořádně promíchejte, nejlépe rukama, aby se sirup nalepil na všechny ingredience. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Rozvrstvěte granolu v tenké vrstvě (budou to cca 3 plechy) na pečicí papír a pečte zhruba 15 minut. Pravidelně hlídejte, ať ji nepřipálíte. Obracečkou ji přesypávejte.
Když je dozlatova, můžete ji vytáhnout a nechat na papíře (ne na plechu) zchladnout. Nakonec nakrájejte brusinky a nasypejte do granoly. Ty už nepečte...


No a další recepty samozřejmě na MyDiet.cz