Mgr. Lada Nosková

Rady a tipy nutričního terapeuta

6. prosince 2019


Ptáte se mne teď často, zda mám recepty na zdravé cukroví. Mám. A tady jsou. Další pak najdete na Mydiet.cz na mém instagramu a také v mé kuchařce. 

Jáhlové kuličky
Ingredience:
100 g jáhel
3 lžíce medu
50 g oříškového másla
100 g kokosu
sušené meruňky
mleté oříšky na ozdobu

Postup: Jáhly spařte horkou vodou, abyste se zbavili hořké chuti na povrchu jáhel. Dejte je vařit, dokud se nerozvaří. Uvařené měkké jáhly nechejte vychladnout. Pak do nich vmíchejte med, oříškové máslo a kokos. Vypracujte těsto. Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, přidejte ještě kokos. Z těsta tvořte kuličky, do každé zabalte kousek sušené meruňky a kuličku obalte v jemně namletých oříšcích.

Zázvorky
Ingredience:
300 g mandlové mouky
½ čl prášku do pečiva
1 čl mleté skořice
½ čl mletého zázvoru
1/4 čl mletého muškátového oříšku
¼ čl mletého hřebíčku
špetka soli
125 ml melasy
8 čl změklý kokosový olej
1 vejce
8 čl javorového sirupu
pohanková / nebo lněná mouka pro zaprášení

Postup: Smíchejte v míse mandlovou mouku, kypřící prášek, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a sůl. V malé misce zase melasu, javorový sirup, kokosový olej (nesmí být příliš horký, aby neuvařil vajíčko) a vejce. Mokré ingredience vmíchejte do suchých a vypracujte těsto. Odložte na pár hodin nebo přes noc do chladničky. Když je těsto pevné, vyndejte jej z lednice každou stranu posypejte pohankovou moukou a rozválejte na 0,5 cm. Vykrájejte tvary, které se vám líbí. Předehřejte troubu na 180 stupňů, a pečte 6 - 10 minut.

Bezlepkové brownie
Ingredience:
20 g ovesných vloček
1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
30 g čokoládové proteinového prášku
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
40 g kakaa
3 vejce
60 g jablečného pyré bez přidaného cukru
60 g medu/ čekankového sirupu
20 g brusinek
3 lžíce kokosového nebo chia oleje
425 g červených fazolí z konzervy (bez nálevu)

Postup: Vše do mixéru, vylijte na plech na pečicí papír a pečte při 190 stupních cca 25 - 30 minut.

Více najdete v kuchařce Štěstí na talíři. 



3. prosince 2019


Začíná nám období, kdy nás čekají večírky, setkání s přáteli, pečení cukroví… Jak ho zvládnout tak, abyste se v lednu nevyděsili nad svou váhou?

Choďte všude, kde to jde
Nestíháte teď své oblíbené lekce ani návštěvu fitka tak, jak byste si představovala? Choďte všude pěšky. Všechny ty kalorie ze šampaňského, ochutnávání cukroví, různých dobrot… můžete spálit i obyčejnou chůzí. Že to je rada, kterou už dávno znáte? Nevěřila byste ale, jak umí fungovat. Když necháte auto v garáži, nebo budete parkovat dál od domu, místo výtahu vsadíte na své nohy, budete mít nejen o trochu lepší kondičku, ale i dobrý pocit. I malými kroky se dají zvládnout velké věci.
Zkuste rychlovku

Miluji jógu, protože mi pomáhá být v dobré náladě. Zklidňuje, protahuje, uvolňuje. A když nemohu na oblíbenou lektorku, cvičím doma. Našla jsem si teď i nový rituál: cvičím každé ráno 5 pozdravů slunci (na každou stranu 5) zabere to maximálně 10 minut. A ještě než se nasnídám, mám splněno. Řekněte samy, není to skvělá zpráva? Že nemáte čas? Výmluvy…
Nepečte na dva týdny
I množstvím cukroví, které budete na svátky dělat, ovlivníte, jak se budete cítit po svátcích. Nedělejte obvyklé várky, ale třeba jen polovinu. Ať máte sladké jen na sváteční dny a ne na další dva týdny. Tak by to i mělo být. Jen jsme si nějak navykly péct hodně. A když už, podarujte ty, co nepečou…

Opatrně na stres
I ten dokáže pěkně zamávat s naší hmotností. Jako první pomoc, kterou při stresové reakci můžete udělat to, že zpomalíte, a to nejprve fyzicky. Zastavíte se, zpomalíme i dech, výdech by měl být dvakrát tak dlouhý, jak nádech... Naladíte se na své tělo a uvědomíte si napětí a sevření, které máte ve svalech na jednotlivých částech těla a vědomě se do těch míst nadechnete a s výdechem povolíte napětí... Fyzické zastavení je velkou podporou k tomu, abyste zpomalili i vnitřně, svoji mysl…

Držte se!

Hezký předvánoční čas Lada


25. listopadu 2019

Náročné období na emoce je tady. Abyste nemuseli sahat třeba po nějakých pilulkách, mám pro vás lepší řešení. Potraviny, které umí pomoci s dobrou náladou. Zařaďte je do svého denního menu.
Banány. Jsou opravdovým přírodním antidepresivem, umí příjemně zklidnit a nejen žaludek na vodě… Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin, zvaný rovněž hormon štěstí. Nezanedbatelný je i obsah vitaminu B6, jehož nedostatek bývá spojen s lehčími depresemi, a draslíku, který se podílí na fungování nervové soustavy.
Kakaové boby a čokoláda. Že jsou dobré na nervy je známá věc. Sahejte ale po kvalitě, pak vám bude stačit i málo. Do této kategorie patří i Dietella. Lahodný oříškový krém obohacený o veganský protein. Prémiové kešu oříšky ti doplní kvalitní tuky, kombinace veganského proteinu zase potřebné bílkoviny. A to vše chuťově doladí jemně strouhaný šťavnatý kokos. Pro tebe, kdo hledáš funkční, vegan a přitom čistou potravinu, ideální volba. Je to nutella? Není to nutella, ale chutná podobně a svědomí máš čisté! Protože si smlsneš a zároveň si dáš vyváženou svačinku.
Kešu ořechy. Tyhle ořechy drží prim mezi ořechy, pokud jsou v přírodní podobě, nesmažené a nesolené. Při konzumaci čtvrt šálku denně umí zlepšit duševní pohodu. Kromě tryptofanu obsahují vitaminy skupiny B a hořčík, který přispívá ke zklidnění.
Tmavá listová zelenina, např. špenát, kapusta, brokolice. Obsahují spoustu kyseliny listové, která je nepostradatelná pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů zodpovědných za nervové vzruchy... Kladem je i vysoký podíl některých minerálů potřebných k fungování nervové soustavy. ...

Tučné ryby žijící v chladných vodách jsou díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin přírodním antidepresivem. A jelikož je teď období, kdy si budeme ryby dopřávat a servírovat i na vánoční stůl, jedině dobře. Věřím, že nejen díky nim pak budete mít úsměv na tváři...

Hezký předvánoční čas
Lada

14. listopadu 2019

Nestačí jíst zdravě, abyste zhubli nebo byli v super kondici. Výživa je složitější. Je potřeba jíst...

DOSTATEČNĚ - tolik, kolik vaše tělo potřebuje. Podle věku, sportovních aktivit. Jíst málo kalorií je z dlouhodobého hlediska špatná volba.

VYVÁŽENĚ - všechny živiny jsou důležité (i ty sacharidy!). Klíč je v jejich vzájemném poměru. Jestli chci zhubnout nebo udržovat váhu.

HODNOTNĚ - znamená vybírat nutričně hodnotné potraviny. Ty, které jsou co nejméně zpracované, ve své přirozené podobě.

Že nevíte, kolik kalorií váš organismus potřebuje? Kolik sacharidů, bílkovin a tuků? Snadná pomoc. Udělej si profil na www.mydiet.cz a vše se zdarma dozvíte.
Jak chcete zhubnout, když nevíte, kolik čeho máte jíst?

Tady jsou moje tipy, na chleby, které jsou vyvážené. Nahoře: Žitný chlebík s hummusem, druhý s prosciuttem, fíky a ořechy.

Žitný chlebík, namazaný skyrem (20 g) ozdobený malinami (15 g) a fíky (60 g). Posypaný mandlovými lupínky a chia (5 g). Druhý: žitný chlebík, na který jsem dala restované žampióny (20 g) se šunkou (30 g) spojené jedním vejcem, ozdobené rukolou a sezamem.

Možná patříte k těm mlsounům, co si snídani naslano nedokážou představit. Taky jsem byla ten typ, co snídal slané snídaně jen v hotelích a doma 100 % sladkou. Můžu vás uklidnit. Je to úplně jedno, protože sladká i slaná může být nutričně správně. A obojí se dá také super zkazit. Typická sladká chyba je pečivo+máslo+džem. Sacharid (S) s tukem (T). Nevyváženě, podrážděná slinivka, brzy hlad. Takový chlebíček s marmoškou může mít i 1400 kJ. Co s tím?

UŽITEČNÉ RADY
👌🏻Když už si chcete koupit marmeládu, vybírejte tu, která má co nejvyšší podíl ovoce: 50% a více.
👌🏻sledujte množství sacharidů. Zvolte ideálně takovou marmeládu, která je bez přidaného cukru (zn. St. Dalflour nebo Relax). Mrkněte na přiložené nutriční tabulky. Jestli milujete jedině marmeládu od babičky (nebo z farmářských trhů), vězte, že bude určitě “poctivá”  = na 1 kg ovoce - 1 kg cukru.
👌🏻OPRAVDU musíte mít marmeládu? Neudělá vám čerstvé ovoce stejnou službu? Tak to dělám já:

Žitný chlebík (S)+ kešu Dietella (T+B) + čerstvé jahody/ banán (S)


UŽITEČNÉ RADY

1. Nebojte se TOUSŤÁKU. Nepatří sice do kategorie čerstvého pečiva, spíše je z kategorie trvanlivého. To s sebou nese přídatné látky, které podporují to, aby zůstal kyprý, měkký a nevysušoval se. ALE! Dají se najít verze, které jsou sice trvanlivé, zato celozrnné = nutričně hodnotnější než klasická bílá houska nebo rohlík. Jestli je z celozrnné mouky, si prečtete na etiketě (etiketa je také nesporná výhoda trvanlivého pečiva). Většinou je ve složení 50 % celozrnné mouky. Takový chléb pak může obohatit vaši stravu o 7 - 9 g vlákniny na 100 g chleba. Pohledem to poznáte podle teček v chlebu. Říkávám klientům, že je “kropenatý”. Další výhodou je, že víte kolik gramů má jeden plátek (také prečtete z etikety) a tím se zjednoduší případné vážení a stanovení porce. Což ocení ti z vás, kdo si zapisují svůj příjem do MyDiet.cz A další věc na cestách se nezkazí.

2. AVOKÁDO - je to móda, je to trend, chutná skvěle, ALE je to tuk. Hodně tuku! Avokádo má 697 kJ na 100 g a 16 g tuku na 100 g. Ano je to zdravý (rostlinný tuk), lepší než máslo (živočišný), to ale neznamená, že můžu sníst celé avokádo na posezení. Protože pak se nedivte, že nehubnete, když sníte na (opečeném = tuk) krajíci chlebu 1 avokádo! Můžete sníst až 2120 kJ (33 g Tuků, 42 g Sacharidů, 9 g Bílkovin). Když to hodně přeženu, jste na tom podobně jako byste snídali 2 croissanty.

3. JAK tedy zvládnout tuto snídani VYVÁŽENĚ? Nařeď množství avokáda (špenátem, kadeřávkem, žampiony), já jsem použila jen 1/4 z velkého avokáda. Přidej k avokádu něco dalšího, nejlépe bílkovinu šunku, vajíčko, halloumi. Ideální by byla bílkovina bez tuku = šunka.

4. Nejsme DĚTI, abychom snídali Nutellu. Ale DIETELLU BEZ OBAV 🔆 neobsahuje cukr 🔆 je opravdu z oříšků (70% buráků) 🔆 obohacena o PROTEIN (37% bílkovin) 🔆 jde tedy o tuk s bílkovinou, jediné, co potřebujete dodat jsou sacharidy (toust, ovoce).

Sledujte můj instagram, najdete tam další vyvážené a vyLaděné recepty.
https://www.instagram.com/lada_noskova/




4. listopadu 2019

Není to tak dlouho, co mi znepříjemnila život. Co s ní? A jak se jí rychle zbavit? Mám pro vás pár rad, které vám pomohou zase být ve formě. Které to jsou?
1. Zvyšte přísun vitamínů, především ,,céčka“. Záleží pochopitelně na vás, zda zvolíte formu potravin nebo tabletek. Céčko najdete třeba v citronech, pomerančích, kysaném zelí, červená paprika, brokolice...
2. Alespoň na tři dny ležte v posteli a hodně spěte. Teplo a klid vám udělá dobře. Pokud možno se izolujte od svého okolí, abyste virus nešířili dále.
3. Hodně pijte. Dva až tři litry čaje nebo ovocných šťáv vám pomohou. Vývar vás také brzy postaví na nohy. A hlavně je to možná jedno z jídel, na které budete během nemoci chuť.
4. Nepříjemné průvodní projevy chřipky, např. horečku, bolesti hlavy, kloubů, kašel či rýmu, vám pomohou zmírnit konkrétní léky - o jejich výběru se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Mrkněte ale také i na babské rady, i tam je zdroj dobrých tipů.
5. Pokud ani po třech dnech průvodní příznaky chřipky neustoupí, neváhejte s návštěvou ordinace praktického lékaře.
6. Během nemoci se vyhněte kávě, alkoholu i kouření cigaret. Chřipkou oslabený organismus tím ještě více devastujete. A rozhodně mu nepomáháte se vyléčit.
7. Nemůžete se nutit násilím do jídla, pokud nemáte chuť. Jezte hodně ovoce, to vám dodá energii i vitaminy. Pokud máte naopak v nemoci hlad jako vlk, syťte se tím, o co si tělo řekne. Dobře mu udělají zmíněné vývary, ale i jiné teplé polévky.
8. Až se uzdravíte, snažte se posílit svou imunitu pro boj s příští infekcí. Pravidelně se hýbejte, cvičte, otužujte se a dbejte na to, co jíte.

Tak vzhůru do kurýrování 😅

21. října 2019

Jak asi tušíte, není alkohol zrovna přítel hubnutí. Je to ale pravda, nebo si můžete občas
sklenku dopřát, když nechcete přibrat na váze?
Můžete, ale...
Dobrou zprávou je, že tu sklenku si dát můžete. Špatnou, že ne každý den… Zkrátka s kaloriemi se musíte počítat, protože alkohol jich má celkem dost!

Všechno se počítá
Alkohol se řadí mezi makroživiny, což znamená velkou zásobu energie. Na 1 g alkoholu připadne 29 kJ (cca 7 kcal), čímž se hned po tuku s 37 kJ/g (9 kcal/g) stává druhou energeticky nejbohatší živinou.

Zastavuje hubnutí
Alkohol také zvyšuje chuť k jídlu a omezuje spalování tuku. U někoho méně, u druhého více. Studie odhalily, že alkohol ztěžuje spalování tuku zejména na břiše. Tělo totiž nejprve odbourává alkohol a až potom tuky, čímž tedy pochopitelně komplikuje vaše snahy o hubnutí. Čím více alkoholu pijete, tím více se může zpomalit hubnutí, protože tělo musí nejdříve ze všeho zmetabolizovat alkohol.

Teď ne, až jindy
Pokud tedy jedete v dietním režimu, alkoholu je lepší se vyhýbat. Nicméně v malém množství a se správnou stravou můžete i při jeho občasné konzumaci zhubnout nebo si váhu alespoň udržet.

Palte nejen mosty 
Jestliže nechcete po konzumaci alkoholu tloustnout, mějte na paměti, že po jeho vypití přijalo vaše tělo tzv. prázdné kalorie, které tělu z hlediska živin nic nedodávají. Tyto nabrané kalorie pak musíte někde jinde spálit, například pomocí zvýšené pohybové aktivity či konzumací méně kalorické stravy.

Drink ano, ale pak utíkej
Zkrátka musíte kalorický příjem vyvážit minimálně stejným kalorickým výdejem. Hýbejte se! A ještě jedna věc, je vhodnější volit kaloricky méně objemnější druhy alkoholu a vyhýbat se klasickému i ovocnému pivu, míchaným koktejlům či oblíbeným kombinacím jako vodka s džusem, rum s colou atd.

Co kolik dává 😧😧😧

0,5 l piva = 200 kcal (840 kJ)

2 dcl bílého vína = 140 kcal (588 kJ)

2 dcl červeného vína = 114 kcal (480 kJ)

5 cl (panák) vodky nebo rumu = 96 kcal (403 kJ)

5 cl whisky = 105 kcal (441 kJ)

5 cl tequily = 97 kcal (407 kJ)

Gin s tonikem = 120 kcal (504 kJ)

Mojito = 170 kcal (714 kJ)

Raději bublinky než pivo
Vždy si raději vybírejte alkoholický nápoj, který obsahuje co nejmenší množství cukru, což jsou suchá vína, šampaňské a kvalitní destiláty – whisky, brandy, martini, tequila (vše samotné!). Pivo svým obsahem energie a cukru podporuje při jeho nadměrné konzumaci vznik nejen útrobního (viscerálního) tuku, ale také přispívá tak ke vzniku tzv. abdominální obezity, která se viditelně projevuje zejména na břiše (pivní břicho).

14. října 2019

Nikdo z nás nemá asi rád plný nos a knedlík v krku. Aby se vám vyhnulo nachlazení či chřipka obloukem, mám pro vás pár receptů, co zaberou proti virům a bacilům. A kromě nich to chce také klid v posteli.
První příznaky nachlazení:
Salát z kysaného zelí
Stačí vám balíček kysaného zelí, 3 lžíce olivového oleje, cibule, červená paprika, česnek. Cibuli i papriku nakrájejte na kousky a smíchejte se zelím. Přidejte lisovaný česnek a zalijte olejem, aby se vám uvolnily vitamíny. Díky oleji získáte vitamín C, který je ve všech ingrediencích. Nechte salát odležet a průběžně pak jezte. Uvidíte, jak vás rychle postaví na nohy.

Rýma:
Osvědčeným starým receptem je sníst polovinu stroužku česneku nebo 2 česnekové tablety každé dvě hodiny. Z rostlinných léků pak můžeme doporučit čaj z čerstvého zázvoru přislazený medem podle chuti a nebo čaj ze lžičky tymiánu a dobromysli.
Ucpaný nos můžete také velmi dobře uvolnit inhalací. Do mísy s horkou vodou přidejte několik kapek oleje z eukalyptu, hřebíčku nebo tymiánu. Skloňte se nad mísu a zakryjte hlavu šátkem nebo ručníkem, abyste zachytili stoupající páru. Zhluboka vdechujte.

Kašel a průdušky:
Cibulový čaj
Připravte 6 ks větších cibulí a očistěte od hrubých nečistot. Rozkrájejte na čtvrtky i se slupkou. Přidejte 2 l studené vody a dejte vařit. Přiveďte k varu a vařte cca 5 minut. Přisypeme 3 polévkové lžíce majoránky a nechte ještě minutu povařit. Přeceďte a pijte co nejteplejší. Není od věci přisladit medem.
Osvědčeným pomocníkem je také zázvorový čaj.
Bolest v krku:
Sůl působí mírně antisepticky a pomáhá sliznicím v krku zbavit se hlenu. Stačí, když rozpustíte půl lžičky soli ve sklenici teplé vody.
Můžete zkusit citronový čaj s medem. Smíchejte šťávu z půlky citronu s horkou vodou a přidejte dvě lžičky medu. Pomáhá i čaj z jablečníku obecného, jilmu hladkého nebo kořene proskurníku lékařského.

Hoďte se zpátky do formy!

Lada