Mgr. Lada Nosková

Rady a tipy nutričního terapeuta

16. července 2018

Měla bych. Chtěla bych. Ráda bych… Znáte tyhle věty moc dobře? Sama vzdycháte nad svými kily navíc, v kabinkách při zkoušení oblečení propadáte zoufalství, ale nějak se vám nedaří se odpíchnout. Pokud jste se stále nerozhoupala, mám pro vás pár důvodů, proč ano...

Proč byste měla zhubnout? Nejen proto, že budete mít hezčí postavu a nosit oblečení, které jste si přála. Ale hlavně kvůli pocitům: budete na sebe pyšná, cítit se dobře, s vyšším sebevědomím i radostí, že jste to zvládla. Věřte mi, sama jsem si tím prošla. Mít o 12 kilo méně sice stojí úsilí, jenže na konci snahy je sladká odměna. V podobě vašeho spokojeného já. A i když vám to teď může znít jako fráze, nebo neuskutečnitelný sen, rozhodněte se. To je to základ. Ten okamžik, kdy řeknete: Jdu do toho!

Řekla jsem si A dost!
Jako třeba sedmdesátitelá Dagmar Krupičková, která sice mohla mávnout rukou, že ve svém věku nemusí nic řešit. Ale neudělala to. Chtěla mít lepší zdraví. „Před půl rokem jsem se musela zamyslet nad svou obezitou - 78 kg při 154 cm výšky. Alarmující pro mne bylo zjištění vyšší hladiny cukru, což byl asi hlavní startovací moment. Po vstupním rozhovoru v poradně MyDiet  jsem se rozhodla a šla do toho. Byla to pro mne velká změna a moc mi při sestavování jídelníčku pomohly doporučené recepty. 

Nebylo to snadné. Ale co je?
Celý první měsíc jsem trávila hodně času při tvorbě  jídelníčku, což bylo, i přes skvělou aplikaci, pro mne nejnáročnější. Ale ty úspěchy! Každý týden kilo dole! A? Dnes mám o 16 kilo méně a cítím se skvěle. Cukr mi klesl do normálu, léky na štítnou žlázu mám také snížené, dokonce klesla i hladina dříve vysokého cholesterolu na normální hodnoty. A ten pocit, když si v obchodě mohu na sebe koupit to, co se mi líbí a nejenom to, do čeho se vejdu! Mám radost a děkuji celému týmu, protože vím, že bez nich bych to nedokázala.“



Hubnutí je v hlavě
Zhubnout není těžké, když to vezmete za správný konec a necháte se vést. A máte to srovnané v hlavě. Jako Markéta, která říká: „Pod vedením MyDiet jsem již jednou zhubla 25 kg. Následně jsem však opět 30 kilo přibrala. Proč? Protože jsem neměla vyřešenou základní věc - svou hlavu. Nyní nastal vhodný čas a já se mohu s novou vervou pustit již do posledního hubnutí v mém životě. Chci dokázat sobě sama, jak vypadá běžný život se zdravým životním stylem a jak bude probíhat moje proměna. Moje maximální váha byla 136 kg. Po dvou měsících jsem na 126 kg. Celkem chci dát dolů minimálně 60 kg, tak mi držte palce. Bude to jízda.“


A co vy? Nechcete zkusit změnit svůj život?
Ráda budu vaším průvodcem…

S láskou Lada

12. července 2018

Teploty venku stoupají do maxima a vy máte chuť se ochladit? Bodla by zmrzka! Taková, co se rozplyne na jazyku a probere vám všechny smysly? Jak to ale udělat, abyste pak neměla výčitky svědomí?

Mlsat zmrzlinu je v létě normální, takže se na nějaké výčitky vykašlete. Jděte na to chytře. Kdy jindy byste si měla tuhle božskou lahůdku přece dopřát? Zvlášť, pokud budete na cestách a zavítáte třeba do Itálie, kde neochutnat ji, je hřích! Navíc horké letní umí povolit otěže, uvolnit morálku a o tom to je. Vyskočit ze zavedených kolejí… Zkusit něco neobvyklého, klidně i proto, abyste se vrátila ke starému…

Ber nebo nech být
Tím vším chci říct, že se nanuků, točených i kopečkových dobrot nejrůznějších barev i příchutí, nemusíte obávat. Pokud si tedy každý večer nedáte před spaním Magnum, což je kalorická bomba ;-) Správným načasováním a výběrem máte nad tloustnutím vyhráno.

Jak to udělat?
Volte raději nanuky - protože díky etiketě budete vědět, co přesně a kolik toho jíte. Skvělou zprávou je, že když si dáte tvarohového Míšu nebo Mrože k dopolední svačině, můžete si k tomu ještě přidat jeden kus ovoce. Pořád budete v kalorickém příjmu dopolední svačiny. Aha? Tedy žádný prohřešek! 


Sorbet není řešení

x

Opatrně na neznámé
Na cestách, právě s točenou nebo kopečkovou zmrzlinou je to trochu horší – nemáte přehled o složení. Ale dáte-li si ji dopoledne nebo odpoledne, nebo před sportovní aktivitou, je to také bez problémů. A nenechte se nachytat sorbetem, ten sice vypadá zdravě – že jde jen o ovoce - ale chuť je hodně dohnaná cukrem, takže jste tam, kde jste být nechtěla.

Vlastní je nejvíc
Ale víte, co bude úplně nejlepší? Když si mrazák naplníte svojí vlastní zmrzkou. Můžete si vyrobit ovocnou bez cukru či tvarohovou. Přesně budete vědět, co jste do ní dávala a navíc si ji můžete upravit podle sebe. Přesně na míru. Takže šup do obchodu pro tvarovátka, barevné klacíky a mrknout do mojí kuchařky StestiNaTaliri, kde najdete recepty.

Přeju vám krásné léto s nanukem v ruce
a sledujte mne i na instagramovém profilu @lada_noskova

Vaše Lada


4. července 2018


Je pití dvou litrů vody denně málo nebo moc? Proč káva do pitného režimu nepatří? A je možné pořádat večer závody v pití?

Víc než kdy jindy, je právě teď čas, věnovat se tomu, co pijeme. Jasně, že zábavnější by bylo mluvit o proseccu či bílém víně. Jenže tady jste na mém blogu, který se věnuje té zdravější a hlavně hubnoucí verzi 😉

Pojďme tedy na to: určitě víte, že bez jídla vydržíme týdny, ale bez vody jsme schopni přežít jen pár dní. Proč zrovna voda? A proč ne třeba černý čaj nebo kola? Možná jste už pár rad slyšeli, je třeba si ale udělat trochu jasno.

Nesmysl č. 1: denně je nutné vypít alespoň 2 l tekutin

Tak to prrr! Vše závisí na vašem věku, hmotnosti, ročním období, fyzické aktivitě, ale i tomu, co vám vyhovuje. Nedělejte věci jen podle obecně dané šablony. Vnímejte své tělo. Doplnit byste měli minimálně tolik tekutin, kolik jí během dne ztratíte v moči, dýcháním a pocením. Například tělo sportovce si ve vedru žádá i 4 litry vody. Takže jednoduchá pomůcka bude 3- 4 dcl na 1 kg vaší váhy a na den. Ale pokud se snažíte zhubnout, nezapomeňte, že „Hlad je jen převlečená žízeň.“

Nesmysl č. 2: jedinou správnou tekutinou je voda

Voda je sice nejvhodnější volbou. Ne však ultimátním řešením. Měla by tedy převažovat ve vašem denním pitném režimu, ale pro obohacení a chuť můžete v menší míře sáhnout také po ovocných a bylinných čajích. Nepočítejte sem ale čerstvé šťávy nebo smoothie - to je už kategorie svačin.

Nesmysl č. 3: limonády do pitného režimu nepatří

Do pitného režimu se počítají všechny tekutiny. Jenže některé vodu z těla odvádějí (káva, kola), jiné organismus přetěžují (energy drinky, s umělými sladidly, doslazované džusy, ledové čaje). Káva vedle alkoholu a černého čaje patří mezi ty, co tělo dehydratují. Limonády to nezpůsobují, ale mají v sobě spoustu cukru. Takže spíše mínus než plus. No ale pokud byste přeci jen pokukovali po něčem zajímavějším k pití, mrkněte na recepty zdravých ochucených vod v mé kuchařce Štěstí na talíři. Pořídíte si ji zde 

Nesmysl č. 4: pivo a víno dodávají tělu vody dostatek

Vychlazené pivo umí zahnat žízeň, ale nenahradí tělu ztracené tekutiny. Jeho nadbytek naopak dehydratuje a zatěžuje vnitřní orgány. Podobně jako víno, které je vždy lepší konzumovat ve stejném poměru s vodou. Oba alkoholické nápoje představují vydatný zdroj cukrů a kalorií, proto by měly být tabu během hubnoucího procesu. Blbé, že?

Nesmysl č. 5: nestíháte pít přes den, doženete to večer

Na to zapomeňte. Večer je zkrátka pozdě. Pokud se totiž začnete ládovat skleničkami vody až po celém dni, je jasné, že se během noci moc nevyspíte. Váš plný močový měchýř se bude hlásit o slovo a vy se ráno probudíte navíc i unavení. Chce to na pití myslet hned od rána. Snažte se tu láhev vody zkrátka postavit na pracovní stůl...



20. června 2018


Možná jste si jich všimli v regálech supermarketů. Jogurty či tvarohy označené slovem protein. Novinky na trhu. Vedle proteinových tyčinek či koktejlů tedy další pomocník, který vám doplní bílkoviny. Vybrala jsem pro vás tři a podívala se podrobně na obal i ochutnala…

Meggle Activ Protein, tvaroh ananasový
180 g, 32 Kč

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: Energie 486 kJ/ 116 kcal, Tuky 1,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny 1,4 g, Sacharidy 11 g, z toho cukry 10 g, Bílkoviny 15 g, Sůl 0,08 g.
 

Za mě: Složením je výborný, má jen 1,5 gramů tuků a poměr sacharidů (11 g) a bílkovin (15 g) je docela vyrovnaný. Ideální na odpolední sváču – celý. Musím přiznat, že jsem se ananové chuti trochu bála, ale je dobrý a v kombinaci s hrudkovitým tvarohem osvěžující.

Ehrmann High Protein, vanilkový puding
200 g, 39 Kč

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: Energie 319 kJ / 76 kcal, Tuky 1,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny 1,0 g, Sacharidy 5,5 g, z toho cukry 4,0 g, Bílkoviny 10,0 g, Sůl 0,12 g.


Za mě: Má tuky stejné jako ananasový tvaroh 1,5 g, což je v pořádku, ale obsahuje méně sacharidů (5,5 g) i bílkovin (10 g). Když to sníte celé, tedy 200 g, v pořádku, ale budete víc hladovější než v případě tvarohu. Doporučuji k tomu přidat kus ovoce, abyste vyrovnali sacharidy k bílkovinám a tím pádem neměli hlad a chutě. Je bez laktózy a lepku a překvapivě má dobrou chuť. Čekala jsem více chemie, ale vanilkový chutná snad i lépe než čokoládová varianta.

Bohušovická mlékárna Skyr, malinový jogurt
140 g, 18 Kč

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: Energie 313 kJ/ 74 kcal Tuky 0,1(g) Z toho kyseliny 0,06 (g) Sacharidy 8,5(g) Z toho cukry 7,8 (g) Vláknina 0 (g) Bílkoviny 9,6 (g) Sůl 0,1 (g)




Za mě: Je úplně odtučněný, což není úplně nutné. Když má mléčný výrobek tučnost někde okolo 1,5 % - přirozená tučnost polotučného mléka, je to dobře. Sacharidy jsou 8,5 g a bílkoviny jsou 9,6 - zase hezky vyrovnané. Ale opět je toho málo (při 140 g ) budete mít hlad, proto si k němu můžete něco přidat. Co se týče chuti: přirozená, ale než samotnou svačinu, spíš bych ho volila třeba na palačinku ke snídani.

Lada



14. června 2018


Kdy jindy by měly hrát hlavní roli ve vašem menu než právě teď? Saláty plné zeleniny, vitamínů i jemných bylinek, které mohou potěšit vaše smysly i žaludek. A díky nim můžete vážně dobře hubnout. Bez hladu!

Muži je nesnáší, ženy milují. Salátové mísy. Většinou po nich saháme ve chvíli, kdy chceme zhubnout, nebo nemáme tolik hlad. A že je to jídlo jen pro modelky? Vůbec ne! Když mezi zeleninu zamícháte také kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka bílkoviny, hned máte skvělou večeři či lehký oběd, po němž vám nebude těžko od žaludku.

Chytře dochucujte
Pořád totiž mějte na paměti, že salát je plný tělu prospěšných látek: vitamínů i minerálů. Když si odpustíte majonézu či smažené krutony na něj, vsadíte na jogurtovou či olejovou zálivku (zkusit můžete nejen olej olivový, ale třeba ořechový, avokádový), máte z něho navíc dietní jídlo. Právě zálivky a dresinky je třeba si ale hlídat, tam se kalorie při špatné volbě zvyšují. Zkuste proto například dijonskou hořčici s medem, balzamikový ocet, limetkovou šťávu… Zkrátka popusťte uzdu fantazii či si prolistujte moji kuchařku Štěstí na talíři, kde zjistíte, že neexistuje jen salát z rajčat, okurek a balkánským sýrem…

Jako hlavní jídlo
Současným trendem nejsou saláty jednodruhové (rajčatový, okurkový…) či jen zeleninové. Lepší restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde zeleninu s masem (krůtí, kuřecí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou obilovinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či ingrediencí (sušená rajčata, ořechy, semínka,…). Míchá se také zelenina studená s teplou, či se přidává ovoce (meloun, lesní plody). A samozřejmě se dolaďují už zmíněnými čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, bazalka,...).

Zkrátka saláty jsou skvělou volbou pro tohle období. Chce to jen vědět kolik a čeho přidat, aby z nich zůstalo dietní jídlo, ale zároveň vám nekručelo v žaludku. Proto tu mám tipy pro vás - inspirujte se, ať vás léto ve společnosti zdravého jídla baví! Tělo se vám pak odmění spokojeným pocitem lehkosti…

Salát s červenou řepou, hermelínem a šunkou
Předvařenou řepu (asi 100 g) nakrájejte na tenké plátky. 50 g hermelínu Figura taky na plátky a 50 g šunky na kostičky. Připravte si dresink: smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, lístečky tymiánu a trošku vody, osolte a opepřete. Na talíř dejte 30 gramů baby špenátu. Obložte ho plátky řepy, hermelínu, posypte krájenou šunkou a pár píniovými oříšky (5 g). Nakonec pokapejte dresinkem. Tahle jedna porce má 1200 kJ. 



Salát se zelenými fazolkami a vejcem
Uvařte 60 g zelených fazolek v horké vodě (stačí zhruba 3 minuty). Uvařte jedno vejce na tvrdo. Na pánvi lehce osmahněte na oleji 35 g žampionů nakrájených na plátky. Dejte je stranou. Nakrájejte 80 g šunky na kostičky. Připravte dresink z octa, hořčice, lisovaného česneku, sirupu, vody, soli, pepře a bylinek. Do hlubokého talíře dejte 40 g mixu listových salátů. Na něj orestované žampiony, zelené fazolky, červenou papriku (70 g) nakrájenou na kostičky a mrkev (50 g) nakrájené na proužky, šunku na kostičky, červenou cibuli (15 g) nakrájenou na plátky. Promíchejte a ozdobte vejcem natvrdo. Zalijte dresinkem. Posypte sezamovým semínkem (3 g) a pažitkou. A třeba večeře, co má jen 1200 kJ, je hotová.
 

Další recepty najdete v mé kuchařce Štěstí na talíři, kterou si můžete pořídit na StestiNaTaliri.cz

A mimochodem do 17.6. mám na svém instagramovém profilu @lada_noskova báječnou soutěž o slušivé zástěry pro šikovné kuchařinky zdarma. Tak se zapojte!

Vaše Lada



28. března 2018


Už se to blíží! Po dlouhé době opravdu dlouhý víkend! Jen to počasí: rádi byste už vyrazili ven a protáhli tělo? Jenže na horách je pořád sníh a ve městě pošmourno. Prostě nic moc. Jak si ale Velikonoce i tak užít? Vím.

Omlouvám se vám, ale tenhle svátek nemusím. Zažila jsem ho na vesnici i v menších městech, a tak mám bohaté zkušenosti s opilými koledníky. Pokaždé jsem se bála, že pomlázkou mi nařežou víc, než by mi přišlo akorát. Přitom svátky jara nutně nemusí být o tom, jak mít jelita na zadku, dát si do nosu i do panděra.

Jaro ale miluju 💓 První závan vůní květin, stromů. První teplé paprsky. Zapálená lýtka. Naděje, že další dny budou zase hezčí. Všechno se probouzí, venku i v nás. Jsem za tuhle chvíli ráda. Po zimě, plné chladu, jsou tu najednou víc emoce, vnímání těla, pocity. Chlad mizí. Proto právě v tuhle chvíli, více než kdy jindy, naslouchám tělu. Najednou mám chuť hodně věcí měnit. A ne přes hlavu, ale protože tělo si říká…

Proto pár slov k Velikonocům: nutně nemusíte sníst všechny čokoládové zajíce, dobroty pro koledníky i vypít panáky, které vám kdekdo bude nabízet. Anebo, vlastně můžete, ale počítejte s tím, že v dalších dnech musíte nasadit odtučňovací kůru. Lepší variantou je oslavit jaro příjemných pohybem a jídlem, které právě teď posílí imunitu, sníží únavu a udělá radost.

Výběr velikonočních jídel jsem v mé online poradně MyDiet.cz připravila obrovský. Nejen zdravého, a dokonce veganského beránka, ale i výtečnou mrkvovou roládu jako dezert, a hlavně hodně receptů, kde využijete všechna ta barvená a vařená vajíčka, která vám koledníci přinesou. Největší výhoda je, že všechny recepty mají klienti spočítané přímo pro sebe na míru😉 Tak se do toho pusťte a užijte si to se mnou.

Malou ochutnávku z mé online poradny máte zde:   

Cuketová hnízdečka s křepelčími vajíčky
180 g cukety nastrouhejte najemno na struhadle. Důkladně (opravdu velmi důkladně) vymačkejte vodu, osolte, přidejte 20 g pohankových vloček, a špetku sušeného česneku. "Těsto" napěchujte do olejem (sprejem) vystříkaných formiček na muffiny. Snažte se lžící vyrobit "mističku". Dejte péct do trouby na 20 min. na 180 °C. Křepelčí vejce vařte ve vodě cca 3-4 min. Po upečení mističky naservírujte na talíř, ozdobte rozkrojeným křepelčím vejcem a čerstvou řeřichou. Přikusujte ředkvičky. Jarní svačinka je na světě😉


Když k dobrému jídlu, které má plusy pro tělo, přidáte příjemnou procházku, dostanou vaše velikonoční svátky zcela jiný rozměr. Nabité energií a dobrou náladou, nikoli kocovinou a černým svědomím z přecpaného břicha.

Ať se máte každopádně hezky a odpočiňte si.
Vaše Lada 💓

16. března 2018

Když se řekne Havaj, člověk si představí nádherné pláže, moře na kterých brázdí vlny surfaři, hory s aktivními sopkami i obrovskými vodopády, dechberoucí výhledy na oceán a veleryby v nich. Ano, je to dokonalý obrázek krásné čisté přírody. A k tomu ještě připočtěte nekonečně rozsáhlou zahradu plodící organickou zeleninu a ovoce, které voní a chutnají jako nikde jinde na světě.


Zajít na místní farmářské trhy je opravdu zážitek. Cítila jsem se jako malé dítě v hračkářství plném hraček. Místní lidé jsou tak milí a přátelští, všechno vám dají ochutnat, a ještě k nákupu přibalí spoustu dárků (bylinek) navíc. Je to radost nakupovat.

I na Havaji jsou 4 sezony jako u nás, ale teploty jsou velmi vyrovnané. Drží se kolem 24-27 °C. Roste zde všechno, na co si vzpomete. Mango, papaya, avokádo, chlebovník. Nejtypičtější jsou ananasy a banány. Právě na Havaji se nacházejí nejrozsáhlejší ananasové a banánové plantáže, jejichž produkty známe i z našich supermarketů pod značkou Dole. Jen těch druhů banánů je na Havaji poněkud víc než u nás. Na trhu jsem nakoupila spoustu věcí, a mnoho u nich jsem ochutnala poprvé v životě. Až přijedu příště na Havaj, už vím, co mi moc chutná. Je to Star Apple a Chico! Mrkněte na video.



Jen těch druhů banánů je na Havaji poněkud víc než u nás. Některé se používají jako příloha, místo brambor, jiné se zapékají a z jiných se peče typický Havajský Banana Bread. Koupíte ho v každé kavárně i u stánku u cesty. Stojí okolo 3 dolarů tlustý 1,5 cm plátek. Ten jsem si úplně zamilovala. Zajímavé je, že chutná pokaždé jinak, ale vždycky skvěle. Každá rodina, má svůj vlastní recept a používá jiné přísady. V některých byly typické havajské ořechy - makadamové ořechy, v jiném mandle, v dalším zase čokoládové vločky. Ale nejlepší je ten nejtypičtější – s banány.No a abyste věděli jak skvěle chutná, tady máte recept.


Předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy rozklepněte 2 vejce, k nim přidejte 30 g kokosového cukru a 30 g medu. Metličkami šlehejte 2-3 min do pěny. Pak přidejte 80 g kokosového tuku (ne rozehřátý, aby neuvařil vejce). Vařečkou zapracujte do vaječno - medové pěny. Rozmačkejte 3 banány (220 g) a ty také vmíchejte do hmoty. Přidejte 100 g řeckého jogurtu 0 % tuku. ve vedlejší míse smíchejte suché ingredience: 230 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku na pečení, 2 lžičky skořice, špetku muškátového oříšku a soli, a vanilku (semínka z lusku). Suché ingredience smíchejte s mokrými a vypracujte těsto. Nakonec nasekejte nadrobno 30 g pekanových ořechů a také je vmíchejte do těsta. Sprejem na pečení vystříkejte nádobu na srnčí hřbet a lehce vysypte moukou nebo kokosem. Přelijte do ní těsto a vrch ozdobte dalším rozkrojeným banánem.  Dejte péct do trouby na 180 °C na 30 min, pak přikryjte alobalem z vrchu, aby se vám nahoře nespálil a pečte ještě cca 15-20 min vyzkoušejte špejlí, jestli těsto nelepí.

Užijte si Havaj :-)