Jídelníček vám pomůže proti chřipkám i nachlazení. Teď je čas ho změnit!


Tak už jsou tady zase chladnější rána i večery. Možná i na vás padlo první nachlazení či velká
únava z babího léta. Aby vám ale bylo lépe a váš metabolismu dobře fungoval, chce to změnit trochu váš jídelníček.


Znovu polévkujte
Zařaďte do něj více teplých jídel. Možná jste na ně během léta úplně zapomněli, ale teď sednou. Zkoušejte polévky jednoduché, ze sezonní zeleniny: dýňová, cuketová, špenátová polévka. A samozřejmě silné vývary – ty odeženou bacily a posílí vaši imunitu. Vylepšit ho můžete ještě hlívou ústřičnou, což je houba, a ta – jak známo – „tahá“ z těla ven všechny škodliviny a přidává látky na obranu organismu. Navíc polévky zahřejí vaše tělo zevnitř!

Více kořeňte
Zatímco v létě jste se silným kořením asi vyhýbali, teď vám třeba dobré kari udělá po těle dobře. Zahřeje i zbaví bacilů.  Ostrá chuť zamezuje množení bakterií, rozptyluje chlad a uvolňuje podle čínské energie i zablokovanou energii. Mezi koření, která umějí zahřát, patří třeba zázvor, chilli, skořice, kari, kurkuma… Ostrému koření se vyhýbejte při vysokém krevním tlaku nebo v případě horka v organismu.



Přidejte teplou zeleninu
Sama čerstvou zeleninu miluju. Ale na podzim a v zimě už to takový šlágr není. Pokaždé mne však překvapí, jak moc dobrá je třeba dušená mrkev. A co dalšího zkusit? Třeba dýni, řepu, cukety, lilek... Opět vám dodají do těla teplo, zklidní psychiku a i přidají vitamíny - dochucujte cibulí, česnekem, fenyklem, pórkem. Tyto potraviny posilují plíce a zvyšují imunitu.

Zahřejte se kyselým
Jestli vás coby kyselé napadne jako první zelí, správně. Toho během chladných dní není nikdy dost - má zásobu vitamínu C! A pokud chcete ještě další inspiraci, nahlédněte do čínské medicíny, ta doporučuje křen, syrová černá ředkev plus švestičky umeboši, hrušky s medem a citronem nebo houbu reishi. České bylinkářky zase radí vsadit na obyčejný šípek - funguje na chřipku, nachlazení, onemocnění cév a celkové posílení organismu. Říká se mu přírodní celaskon.


Takže vzhůru na změny, ať je vám ve vašem těle dobře. Inspiraci najdete třeba v mé kuchařce Štěstí na talíři.

Vaše Lada